Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Agriculturii, solicitat să intervină pentru salvarea mărului românesc

kozpost.com
mere
"În cadrul Oficiului Fitosanitar din judeţul Mureş funcţionează un laborator (acreditat RENAR), ce realizează anual peste 1.000 de analize de probe vegetale de pe teritoriul a 14 judeţe. Solicitarea horticultorilor mureşeni este de a se realiza un nou laborator pentru analiza produselor vegetale, la nivel naţional. În condiţiile în care întreaga Europă se teme de o criză alimentară, consider necesară intervenţia Ministerului Agriculturii în a salva un produs autentic: mărul românesc. Merele produse în livezile mureşene au fost mândria judeţului, au fost cunoscute şi apreciate în toată ţara şi în multe ţări din Europa, Asia şi Africa (unde au fast exportate până în 1990). Anual se exportă şi acum peste 20.000 tone de mere. Doar pasiunea şi entuziasmul pomicultorilor români a păstrat o bună parte din vechile plantaţii. S-au înfiinţat sute de hectare de livezi, cultivate cu meri, super-intensive moderne. Dar astăzi pomicultorii români se află în pragul disperării, au ajuns în situaţia de a fi nevoiţi să defrişeze plantaţii ultramoderne (irigate prin picurare, cu plase antigrindină) pentru că nu-şi pot vinde merele. Supermarketurile le pun condiţii imposibil de realizat, oferindu-le preţuri mici, de neacceptat, deoarece se preferă achiziţia merelor din import. Românii cumpără şi consumă din supermarketuri mere din Polonia, Italia şi Spania. Deşi există capacitatea profesională de a produce mere care să satisfacă cele mai exigente dorinţe (confirmate de aprecierile primite din partea consumatorilor din ţările unde se exportau mere), deşi dispun de depozite frigorifice, funcţionale (cu capacitate de 12.000 tone), România preferă să importe mere", a declarat, pentru AGERPRES, deputatul Dan Tanasă.

În acest sens, a arătat deputatul AUR Mureş, i-a adresat o interpelare ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, cu privire la măsurile care se iau pentru salvarea mărul românesc.

Dan Tanasă i-a solicitat ministrului Agriculturii să explice cum îi va ajuta pe pomicultorii români să intre pe piaţa internă şi externă, ce măsuri va lua pentru a se asigura că românii beneficiază de fructe şi legume sănătoase şi ce măsuri va lua pentru modernizarea şi creşterea capacităţii laboratorului care realizează analize de probe vegetale.

În plus, Dan Tanasă a susţinut că programele 'mere pentru elevi' trebuie să continue cu aprovizionare din zonă, arătând că e nevoie de un program de protecţie a horticultorilor români, care sunt nevoiţi să suporte cheltuielile pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, fapt ce reprezintă 45-55% din cheltuieli, după sistarea subvenţiilor pe acţiunile fitosanitare de interes naţional.

"În supermarketuri ar trebui să se vândă cu precădere produse autohtone, într -un procent de cel puţin 70% pentru a fi protejate produsele româneşti, iar cerinţele comercianţilor ar trebui să fie normale, negociabile. Deşi pomicultorii sunt organizaţi în cooperative, asociaţii sau societăţi, nu pot intra pe piaţa internă şi pe cea externă (îndeosebi cu producţia de mere), fără ajutorul statului. În anul 2021, în marile bazine pomicole Voineşti, Fălticeni, Bistriţa, disperarea unor pomicultori a ajuns până la a nu-şi mai recolta fructele, neavând posibilitatea de desfacere", a arătat Dan Tanasă în interpelare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.