Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Alexe plantează cu o mână copaci, cu cealaltă semnează pentru defrişări de păduri, spune liderul PSD Iaşi

Maricel Popa

Preşedintele filialei ieşene a PSD, Maricel Popa, îl critică pe ministrul Mediului, deputatul Costel Alexe, liderul filialei ieşene a PNL, că "plantează cu o mână copacii crescuţi de alţii, iar cu cealaltă semnează pentru defrişarea pădurilor", potrivit Agerpres.

Prin intermediul unui comunicat de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi lider al filialei ieşene a PSD, Maricel Popa, susţine că trei proiecte de acte normative care sunt publicate pe site-ul Ministerului Mediului vizează scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, a unor suprafeţe totale de 14 hectare de pădure.

"Scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a terenului se face cu defrişarea vegetaţiei forestiere, se arată în ultimul proiect de Hotărâre de Guvern, publicat spre dezbatere publică în data de 12 martie 2020 şi care vizează o suprafaţă de peste 9 hectare de pădure.

Toate cele trei proiecte de Hotărâre de Guvern au ca beneficiar Complexul Energetic Oltenia. De la începutul acestei luni şi până în data de 16 martie, inclusiv, au fost emise aproape 150.000 de avize pentru transporturile de lemn.

COVID-19 îi sperie și pe teroriști: Gruparea Stat Islamic şi-a avertizat membrii să evite Europa

În ziua când ministrul mediului făcea poze cum planta câţiva copaci în Dâmboviţa, au fost eliberate peste 12.000 de avize pentru transporturile de lemn.

Observăm că exploatarea pădurilor României continuă fără nici o jenă, cu avizul celor din subordinea ministrului habarnist. Oare acesta este scuza lui, că nu avea habar că se dau astfel de avize?

Oare câţi copaci s-au tăiat de a fost nevoie pentru eliberarea a 150.000 avize doar în jumătate de lună? Nu aş vrea să cred că se profită de starea de urgenţă declarată pentru pandemia de coronavirus pentru a se tăia şi a transporta lemne în voie", a declarat Maricel Popa, citat în comunicat.

El adaugă că "recordul lunii martie, de până acum, a fost de 13.250 de avize pentru transportul de lemn emise în data de 13 martie".

Totodată, potrivit liderului PSD Iaşi, activiştii de mediu atrag atenţia că ministrul pune în pericol şi Parcul Naţional Munţii Călimani, prin noul plan de management supus dezbaterii pe site-ul ministerului. Maricel Popa spune că 31,5% din parc va fi exploatabil conform noului plan de management supus dezbaterii.

"Deci ministrul mediului Alexe Costel ar încălca contractul cu IUCN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii) dacă ar aproba acest plan de management. A trecut mai bine de o lună de când Comisia Europeană a sancţionat incompetenţa ministrului habarnist al mediului, Costel Alexe, în ceea ce priveşte tăierile ilegale de păduri.

Pe data de 12 martie a expirat termenul impus României de Comisie, prin intermediul scrisorii de punere în întârziere. Solicit imperativ ministrului mediului să facă publice măsurile luate şi documentele transmise Comisiei Europene pentru a evita sancţionarea ţării", mai afirmă preşedintele PSD Iaşi în comunicatul de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.