Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării, informații de ULTIMĂ ORĂ despre șefia Statului Major: 'Am trei variante'. Cine ar putea prelua ștafeta de la Nicolae Ciucă

gabriel les

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat, pentru MEDIAFAX, că are trei variante de înlocuitor pentru Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei (SMAp), una dintre variante fiind Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre.

"Expiră un mandat în 31 decembrie, mandatul de 4 ani al șefului Statului Major al Armatei expiră. Conform legii, la propunerea ministrului, în anumite condiții, poate propune prelungirea până la un an. Hotărârea mea a fost să nu prelungesc, nu am nicio problemă cu nimeni pe chestiunea aceasta, dar odată prelungind, cineva ar putea spune că nu există resursă umană pentru un șef al Statului Major al Armatei șamd. Ori cel pe care îl propun acum, pentru că am două sau trei variante, conform legii, este unul care, după ce-și va termina mandatul, va merge direct acasă pentru că va face vârsta de pensionare", a declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Leș.

Întrebat dacă generalul locotenent Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE, este una dintre variantele pentru conducerea Statului Major al Armatei, ministrul Apărării Naționale a răspuns pozitiv. "Este unul dintre cei trei, cele trei variante pe care le am acum. Da", a mai spus, pentru MEDIAFAX, Gabriel Leș.

BUBUIE scandalul completurilor de 5 judecători: Zeci de contestații înregistrate în decembrie la ÎCCJ

O a doua variantă anunțată de ministru este Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre.

"Se încadrează Uifăleanu (Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre -n.r.). Cutuma este următoarea, de două ori șef de la Forțele Terestre, odată de la Naval, o dată de la Aviație, este după numărul de militari. Ca și cutumă, acum ar mai trebui încă o dată de la Forțele Terestre. Sunt de aici două sau trei persoane printre care și domnul Scarlat, da. Până acum, nu s-a practicat acest lucru, foștii șefi ai Statului Major al Armatei nu au avut prelungire. Normal că tot ceea ce înseamnă propunere de general cu 3 sau 4 stele se face cu avizul CSAT, era logic să-l propunem la CSAT, am depus documentele în urmă cu aproximativ două săptămâni, acum președintele a convocat acest CSAT, vom vedea ce se întâmplă", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Leș.

Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT pentru vineri, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, cu scopul de a analiza solicitările ministrului Apărării referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei României.

Conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006 (art. 12), şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit unul dintre locţiitorii acestuia sau unul dintre şefii statelor majore ale categoriilor de forţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.