Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării,Mihai Fifor, se bucură de sprijinul Parlamentului în adoptarea proiectului de lege pentru realizarea Capabilităţii de sprijin de foc indirect

Mihai Fifor

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a salutat votul pozitiv pe care Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor l-a dat marţi proiectului de lege pentru realizarea "Capabilităţii de sprijin de foc indirect" aferentă programului de înzestrare "Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare". "După ce, ieri, Senatul a aprobat proiectul de lege, se deschide, astfel, calea pentru a supune plenului Camerei Deputaţilor, ca for decizional, adoptarea acestui important demers legislativ, care va permite atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă şi acceptare pentru achiziţionarea a trei sisteme HIMARS," a declarat marţi ministrul Fifor, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al MApN, transmis Agerpres.

Fifor, s-a întâlnit marţi, la Palatul Cercului Militar Naţional, cu membri ai Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat şi Camera Deputaţilor, la întâlnire fiind prezenţi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, precum şi şefii statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi şefi de structuri centrale din minister.

"Demararea acestui program esenţial de înzestrare cu tehnică militară de cel mai înalt nivel tehnologic va contribui substanţial la întărirea capacităţii de apărare a României, va creşte interoperabilitatea armatei noastre cu cele aliate şi va consolida Parteneriatul Strategic pe care ţara noastră îl are cu Statele Unite," a mai spus ministrul Apărării naţionale.

Ministrul Mihai Fifor a mulţumit senatorilor şi deputaţilor din comisiile de Apărare pentru sprijinul constant acordat Ministerului Apărării Naţionale, asigurându-i de maxima deschidere şi transparenţă a instituţiei militare în relaţia cu Parlamentul României.

Activitatea s-a înscris în seria consultărilor periodice ale M.Ap.N. cu cele două comisii de specialitate ale Parlamentului României şi s-a focalizat pe activităţile desfăşurate de minister în anul 2017 şi perspectiva pentru 2018.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii au fost prezentate stadiul îndeplinirii obiectivelor de consolidare a capacităţii operaţionale a Armatei României, pe principalele direcţii de efort - reforma structurilor militare, instruirea personalului prin participarea la exerciţii naţionale şi multinaţionale, derularea programelor de achiziţii şi de modernizare a tehnicii de luptă, creşterea calităţii vieţii personalului.

O temă principală de discuţie a fost alocarea bugetară pentru Armată de doi la sută din Produsul Intern Brut. În context, au fost prezentate principalele elemente ale programelor de achiziţie derulate pe parcursul anului trecut, în condiţiile în care aproape 40 de procente din bugetul M.Ap.N. au fost alocate pentru înzestrare, prioritate având cele opt programe esenţiale, linie care va fi păstrată şi pentru anul 2018.

Au mai fost abordate subiecte legate de prezenţa militarilor români în teatrele de operaţii, salarizare şi alte teme de actualitate ale instituţiei militare, mai informează MApN.

Senatul a adoptat luni, în calitate de primă Cameră sesizată, în unanimitate (105 voturi pentru), în prezenţa ministrului Apărării, Mihai Fifor, proiectul de lege pentru realizarea "Capabilităţii de sprijin de foc indirect" aferentă programului de înzestrare "Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare".

Proiectul de lege prevede atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă şi acceptare pentru achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la aceasta, muniţie, elemente de comandă, control, senzor, suport logistic, mentenanţă, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi serviciul de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

În raportul Comisiei de apărare, însuşit de plen, se menţionează că prin înzestrarea cu sisteme de lansatoare multiple cu bătaie mare se asigura capabilitatea necesară pentru desfăşurarea de acţiuni militare de intensitate ridicată şi asigurarea sprijinului general al operaţiilor Grupării de Forţe Terestre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.