Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu omologul turc, Hulusi Akar: Au vorbit de cooperarea bilaterală în cadrul NATO

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciuca

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, l-a primit, marţi, la sediul MApN, pe omologul din Republica Turcia, Hulusi Akar, în cadrul vizitei oficiale pe care acesta o desfăşoară în România, anunță AGERPRES.

Potrivit unui comunicat MApN, întâlnirea, reprogramată din anul 2020 în contextul măsurilor restrictive impuse de pandemia de COVID-19, a avut o agendă cuprinzătoare şi a inclus subiecte referitoare la situaţia de securitate la nivel internaţional şi regional, la eforturile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare cu accent pe flancul estic, precum şi teme aflate pe agenda UE-Turcia.

În debutul întrevederii, ministrul Ciucă a prezentat un mesaj de condoleanţe omologului său pentru pierderile suferite de Armata Turciei săptămâna trecută, în urma prăbuşirii unui elicopter.

Totodată, arată sursa citată, ministrul român a subliniat importanţa participării consistente a Turciei la încadrarea cu personal a structurilor multinaţionale de pe teritoriul României, în special a unor poziţii în cadrul Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (HQ MNC-SE), şi a apreciat atât rolul semnificativ al Armatei Turce în operaţiile NATO din Afganistan, Irak şi Kosovo şi în misiunile UE din Bosnia şi Herţegovina, cât şi prezenţa pe care acest important stat aliat o are în diferite iniţiative regionale.

Citește și: IPS Teodosie, ieșire la adresa Guvernului! ‘Suntem amenințați în aceste zile’

Un punct distinct pe agenda întrevederii l-a reprezentat cooperarea bilaterală în domeniul Apărării, în cadrul discuţiilor fiind evidenţiate importanţa şi interesul părţilor pentru consolidarea acestei relaţii în virtutea Declaraţiei Comune a Parteneriatului Strategic, semnată de România şi Turcia în urmă cu un deceniu.

În context, a fost reiterată importanţa cooperării forţelor armate ale României şi Turciei pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre şi a apreciat participarea militarilor turci la exerciţiile NATO organizate în România.

"Anul acesta vom avea o substanţială participare a unor unităţi terestre turceşti la exerciţii NATO care se vor desfăşura în România. Aşadar, pentru noi, la împlinirea unui deceniu de la semnarea Declaraţiei Comune a Parteneriatului Strategic, Armata Turciei rămâne un aliat cheie în regiunea Mării Negre", a concluzionat ministrul Ciucă, citat în comunicat.

La întâlnirea dintre cei doi miniştri au participat şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, şi secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru.

Programul activităţii în România a ministrului turc al apărării naţionale, Hulusi Akar, a cuprins şi o vizită la Comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est, o întâlnire cu echipa de comandă a HQ MNC-SE şi o ceremonie de depunere de coroane la Cimitirul Eroilor Turci din Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.