Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: PSD şi PNL au încă o imagine destul de bună în rândul alegătorilor

vasile dincu

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, preşedinte al Consiliului Naţional all PSD, consideră că PSD şi PNL au încă o imagine destul de bună în rândul alegătorilor, precizând că cele două partide nu s-au erodat foarte tare nici individual, nici colectiv. El a precizat că este nevoie ca în viitor să existe un mesaj mai unitar din partea celor două partide în ceea ce priveşte politica de guvernare.

Vasile Dîncu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, care este percepţia sa, ca sociolog, după un an de guvernare PSD – PNL.

“În acest moment, în condiţiile complicate de astăzi, coaliţia de guvernare PSD-PNL are încă o imagine destul de bună. Se văd eforturile pe care le fac cele două partide, fiecare în stilul său, fiecare cu ideologia lui, pentru a rezolva problemele de criză din acest moment: creşterea de preţuri la energie, creşterea generală a costului vieţii şi alte lucruri care ţin de pensii sau salarii. Deci, în acest moment există încă din partea opiniei publice un pic de răbdare pentru cele două partide. Individual şi colectiv nu s-au erodat foarte tare până în acest moment”, a afirmat Vasile Dîncu.

El susţine că în viitor este nevoie de un mesaj unitar în privinţa politicii de guvernare.

“Cu siguranţă că probabil că este nevoie ca în viitor să fie un mesaj mai unitar în ceea ce priveşte politica de guvernare, să fie un mesaj politic mai unitar în ceea ce priveşte o viziune a alianţei asupra României. În acest moment, din păcate, parcă avem viziuni separate sau începem să avem viziuni separate. Şi cred că această polemică cine măreşte mai mult pensiile sau cine măreşte mai mult salariile sau dacă compensăm sau nu compensăm sau dacă reglementăm sau nu reglementăm preţuri, nu este una de bun augur pentru politica noastră comună de guvernare”, a transmis Vasile Dîncu.

El consideră că sunt social-democraţi şi liberali care se gândesc ca cele două partide să o ia pe drumuri diferite, menţionând că în România nicio alianţă nu a rezistat până la capăt.

“Eu cred că sunt politicieni şi de la PSD, şi de la PNL care se gândesc la drumuri diferite, pentru că ăsta este primul reflex al politicianului, este un reflex de fugă din coaliţie. Nicio coaliţie nu a funcţionat până la capăt la noi, chiar patrulaterul roşu de la începutul democraţiei s-a spart la un moment dat. Dar eu cred că cei mai importanţi lideri ai celor două partide şi UDMR-ul îl considerăm aici ca fiind parte a noastră, dar nu îl amintim foarte des, deci cele două partide, liderii îşi dau seama de importanţa de a merge împreună într-o situaţie grea şi de a nu construi discursuri paralele sau competiţii absurde în acest moment, pentru că avem împreună o bătălie foarte complicată de dus cea cu sărăcia, cu subdezvoltarea care încă există în România şi cu nevoia de a restarta România din punct de vedere al administraţie şi din punct de vedere al mentalităţii. Eu cred că vom merge împreună încă în viitor, chiar dacă uneori există efecte de scenă de genul acesta, uneori ele sunt normale. Probabil că uneori chiar şi preşedintele nostru cu preşedintele PNL merg într-o anumită conivenţă, pentru că fiecare trebuie să-i răspundă propriului electorat şi atunci există o marjă de libertate pe care o ai. Sigur că nu e bine ca aceste discursuri să fie permanente. Nu e bine ca să mergem pe confruntare atunci când am putea să colaborăm şi cred că ar fi bine să ne gândim strategic la viitor”, a explicat Vasile Dîncu.

Întrebat dacă viitorul PSD este în comun cu viitorul PNL, Dîncu a răspuns: “Şi PNL şi PSD au probabil programe şi strategii care care se bazează doar pe sine. Vorba unei lozinci interbelice: Prin noi înşine. Cred că prin noi înşine ne gândim şi noi la PSD, se gândesc şi partenerii noştri liberali. Aceasta este prima opţiune. A doua opţiune evident că este cea de a merge împreună. Eu cred că această opţiune este o opţiune bună pentru viitor atâta timp cât niciunul dintre cele două partide nu ar reuşi să facă singur o guvernare. Singur o guvernare înseamnă şi să-ţi asumi un cost politic foarte mare, pentru că dintr-o dată ai pe toată lumea împotriva ta şi nu este simplu să guvernezi cu toţi împotriva ta, să fii singur împotriva tuturor. De aceea, coaliţia are şi un scop de echilibru, nu numai un scop care este legat de a avea în Parlament un mai mare sprijin. Deci, eu cred că în viitor noi vom găsi soluţii să mergem împreună”, a transmis ministrul Apărării.

El crede că dacă, de exemplu, liberalii vor dori să meargă singuri la guvernare, nu înseamnă că vor fi rupte toate canalele de comunicare între cele două partide.

“Dacă sigur că va exista dorinţa din partea liberalilor, de exemplu, a partenerilor noştri, de a merge singuri, asta nu înseamnă că noi rupem orice canale de comunicare. Se poate găsi şi o variantă minimală de colaborare în viitor. Nu este nevoie să faci coaliţie politică, să spunem în campanie, poţi să faci coaliţii politice şi după campanie atunci când fiecare şi-a văzut potenţialul şi se poate negocia mai uşor. Eu cred că în acest moment există toate scenariile încă sunt deschise. Contează însă să avem o strategie comună. Contează însă să comunicăm, cel puţin la vârful partidelor, să comunicăm foarte bine dacă putem să transmitem şi în teritoriu ideea că este o colaborare care nu trebuie să o privim aşa cum au privit-o partenerii noştri la început, ca un rău necesar sau ca un fel de comunicare contra naturii sau un fel de coaliţie contra naturii. Nu e contra naturii, în natura politică este dialogul. În natura politicii este compromisul, este colaborarea. Deci, aceste elemente ale naturii politice arată că este valabilă şi câteodată este de preferat o alianţă între stânga şi dreapta, pentru că echilibrează mult mai bine scena politică”, a mai afirmat Vasile Dîncu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.