Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Bogdan Aurescu a avut întrevederi la New York cu omologi din Maldive şi Noua Zeelandă

mae.ro
Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, la New York, o întrevedere cu omologul din Maldive, Abdulla Shahid, fost preşedinte al Adunării Generale a ONU, şi cu Victoria Hallum, ministrul adjunct de externe din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Noii Zeelande, în contextul participării la Adunarea Generală a ONU.

Conform unui comunicat de presă al MAE, discuţiile cu omologul din Maldive au vizat mai ales intensificarea cooperării sectoriale dintre cele două state. Ministrul Aurescu a adresat felicitări pentru modul eficient în care omologul din Maldive a exercitat mandatul de preşedinte al AG ONU în sesiunea anterioară.

"Cei doi oficiali au agreat intensificarea cooperării bilaterale în domeniul consular, la nivelul institutelor diplomatice din cele două ţări, precum şi în ceea ce priveşte managementul dezastrelor, turismul şi agricultura. De asemenea, şeful diplomaţiei române şi omologul din R. Maldive au convenit să coopereze apropiat în domeniul combaterii schimbărilor climatice, pornind de la abordările similare ale celor două ţări în acest domeniu, R. Maldive fiind un stat ce resimte direct efectele acestor fenomene", se precizează în comunicat.

Cei doi miniştri au discutat şi despre creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, ca efect direct al schimbărilor climatice, subiect de interes major pentru statele insulare mici. Bogdan Aurescu a prezentat activitatea pe acest subiect la nivelul Comisiei de Drept Internaţional (CDI), al cărei membru este, inclusiv în calitatea sa de copreşedinte al Grupului de Studiu dedicat acestei teme din cadrul CDI.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea României cu privire la implicaţiile globale ale invaziei Federaţiei Ruse în Ucraina, în special criza alimentară şi umanitară, fiind expuse eforturile ţării noastre în sprijinul Ucrainei şi în scopul combaterii efectelor crizei alimentare, care au permis, până la acest moment, tranzitul a circa patru milioane de tone de cereale ucrainene către destinaţii din întreaga lume, adaugă sursa citată.

În cadrul întrevederii cu Victoria Hallum, ministru adjunct pentru afaceri multilaterale şi juridice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Noii Zeelande, discuţiile s-au axat pe cooperarea celor două state în plan multilateral, în principal în ceea ce priveşte domeniul dreptului internaţional, cu accent pe tragerea la răspundere a Rusiei pentru acţiunile ilegale împotriva Ucrainei, precum şi pe tema schimbărilor climatice, cu accent pe creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, arată MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a abordat provocările generate de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei în Ucraina, prezentând eforturile multidimensionale pe care România, ca stat vecin şi partener apropiat al Ucrainei, le-a întreprins pentru a reduce efectele negative ale războiului.

"A reafirmat, cu acest prilej, angajamentul României de a promova respectarea dreptului internaţional şi a trecut în revistă seria de acţiuni recente iniţiate de România, între care depunerea la 13 septembrie 2022 a Declaraţiei de Intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina contra Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) şi depunerea la 16 septembrie la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a cererii de intervenţie a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federaţiei Ruse. Cei doi oficiali s-au consultat cu privire la procedurile din faţa CIJ, având în vedere faptul că ambii sunt implicaţi în derularea acestora, ministrul Aurescu fiind şi Agentul României la Curtea de la Haga, iar oficialul neozeelandez îndeplinind aceeaşi funcţie în numele ţării sale", se menţionează în comunicat.

S-a mai discutat despre tematicile de actualitate în cadrul Comisiei de Drept Internaţional (CDI) a ONU, în special pe tema soluţiilor juridice la efectele negative ale creşterii nivelului mărilor şi oceanelor, având în vedere calitatea şefului diplomaţiei române de co-preşedinte al Grupului de Studiu al CDI dedicat temei creşterii nivelului mărilor şi oceanelor în relaţie cu dreptul internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.