Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson, acuză Rusia că acţionează ca 'un stat paria'

http://www.ukmarriagevisa.com
Rusia Marea Britanie

Ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson, a acuzat joi Rusia că acţionează ca "un stat paria", după ce serviciul militar de informaţii, GRU, a fost acuzat că s-ar afla în spatele unei serii de atacuri cibernetice globale, relatează dpa, potrivit Agerpres.

GRU este responsabil pentru atacuri "necugetate şi la întâmplare" asupra unor organizaţii politice şi corporaţii, a declarat miercuri seară ministrul britanic de externe Jeremy Hunt. 

"Aceste atacuri cibernetice nu servesc niciunui interes legitim de securitate naţională, având în schimb un impact asupra capacităţii oamenilor din întreaga lume de a-şi trăi viaţa cotidiană fără interferenţe", a adăugat Hunt într-un comunicat. 

"Acestea nu sunt acţiunile unei mari puteri, ci acţiunile unui stat paria", a declarat joi Williamson la Bruxelles, unde participă la o reuniune ministerială a NATO. 

În afară de investiţia în securitate cibernetică, Marea Britanie va expune acţiunile Rusiei "ca o descurajare pentru a acţiona într-un astfel de mod pe viitor", a mai spus Williamson. 

"Vom continua să lucrăm împreună cu aliaţii noştri pentru a-i izola şi a-i face să înţeleagă că nu se pot comporta într-un asemenea mod", a adăugat el 

Centrul naţional britanic pentru securitate cibernetică a identificat GRU drept entitate implicată în atacuri asupra Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), a reţelei de transport ucrainene şi a alegerilor prezidenţiale americane din 2016.

Citește și: Donald Trump, Kim Jong-un și papa Francisc, pe lista favoriților la câștigarea premiului Nobel pentru Pace 2018

Atacurile au arătat "dorinţa (Rusiei) de a acţiona fără a ţine cont de legea internaţională", a mai spus Hunt miercuri seară. 

Ultimele acuzaţii ale Londrei foarte probabil vor înrăutăţi relaţiile cu Moscova, care s-au deteriorat după otrăvirea aproape fatală a unui fost agent dublu şi a fiicei sale în oraşul Salisbury, în luna martie. 

Incidentul a declanşat o dispută diplomatică între Londra şi Moscova, Marea Britanie şi zeci dintre aliaţii săi expulzând diplomaţi ruşi. Rusia a recurs, în replică, la expulzări de diplomaţi străini. 

În luna aprilie, Marea Britanie şi SUA au emis un avertisment fără precedent că hackeri susţinuţi de statul rus ar putea să lanseze un atac cibernetic global, notează dpa. 

Ministerul rus de Externe a respins joi acuzaţiile. Marea Britanie pur şi simplu face acuzaţii împotriva Rusiei, "fără nicio analiză", a declarat presei ruse purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, potrivit agenţiei ruse Interfax preluate de dpa. 

Acuzaţiile sunt puse împreună "într-o sticlă, posibil o sticlă de parfum Nina Ricci", a spus Zaharova, referindu-se la sticla care ar fi fost folosită în otrăvirea aproape fatală a fostului agent dublu rus Serghei Skripal. 

"Totul este amestecat: GRU, spioni cibernetici, hackeri de la Kremlin, WADA. Este un amestec de parfum al naibii. Imaginaţia colegilor noştri din Marea Britanie nu are limite. Cine a inventat toate astea?", a spus Zaharova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.