Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul britanic al Justiţiei vrea să împiedice CEDO 'să-i dea ordine' şi anunţă o reformă profundă a legii britanice a drepturilor omului

www
Dominic Raab

Ministrul britanic al Justiţiei Dominic Raab vrea să împiedice Curtea Europeanăa Drepturilor Omului (CEDO) ”să-i dea ordine” şi a anunţat o reformă profundă a legii britanice a drepturilor omului în acest sens, relatează AFP.

”Nu este normal” ca judecătorii de la Strasbourg să se pronunţe cu privire la militari britanici care luptă în străinătate sau la serviciul public britanic de sănătate NHS, declară într-un intervu publicatîn weekend Sunday Telegraph, Raab, care anunţă că studază cum să scadă influenţa CEDO în Regatul Unit, potrivit news.ro.

Legea britanică a drepturilor omului dispune în prezent ca judecătorii să ţină cont de hotărârile CEDO.

”Nu cred că este treaba Curţii Europene de la Strasbourg să ne dea ordine cu privire la lucruri ca NHS, protecţia noastră socială sau forţele noastre de poliţie”, apreciază ministrul, care apărat Brexitul cu ardoare.

Aceste servcii publice este necesar să fie reglementate de către ”parlamentari aleşi” şi nu de către o ”legislaţie judiciară”, în opinia sa.

Dominic Raab a anunţat planuri de reformare a legii.

El afrmă că se gândeşte la un ”mecanism” care să permită Guvernului Johnson să iniţieze o legslaţie care ”să corecteze” hotărârile tribunalelor pe care miniştii brtanici le consideră ”incorecte”.

”Vrem ca Curtea Supremă (britanică) să aibă ultimul cuvânt în intrepretarea legilor ţării şi nu Curtea de la Strasbourg”, a subliniat el.

”Cum (acum am părăsit UE), nu vrem ca Curtea de la Luxemburg să prevaleze asupra judecătorilor noştri”, a declarat el, referindu-se de această la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Reformarea legislaţiei drepturilor omului are totodată scopul să împiedice autorii străini ai unor infracţiuni să folosească această lege pentru a evita expulzarea din regat.

Raab cataloghează drept o ”problemă gravă” faptul că infractori străini se folosesc de prevederle cu privire la ”dreptul la viaţă familială” a legii drepturilor omului pentru a-şi împidica expulzarea, o prevedere citată ”între 100 şi 200 de ori pe an”, potrivit ministrului britanic.

Propuneri de reformare a legii urmează să fie prezentate în Camera Comunelor în prmăvară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.