Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie cere partenerilor Ucrainei să își intensifice sprijinul militar

bbc.com
James Cleverly

Aliații Ucrainei trebuie să își intensifice sprijinul militar acordat Kievului, pentru a-l ajuta să rupă o întărire a liniilor frontului și să evite o bătălie de uzură devastatoare, prelungită, în stilul Primului Război Mondial, a declarat marți ministrul britanic de externe, James Cleverly, scrie Rador.

"Începem să vedem o încetinire - o osificare - a liniei de contact. Ceea ce observăm atunci când ai acest tip de conflicte brutale, de uzură, este această pierdere uriașă de vieți omenești. Și asta niciunul dintre noi nu vrea să vadă - și de aceea credem că acum este momentul potrivit pentru a ne intensifica sprijinul pentru Ucraina. Nu putem permite ca această situație să se prelungească și să devină un fel de impas de uzură de tip Primul Război Mondial", a declarat James Cleverly în fața unui grup restrâns de reporteri la Washington.

Ministrul britanic de externe a făcut declaraţiile înaintea reuniunii din această săptămână a înalților oficiali din domeniul apărării din zeci de țări la baza aeriană americană Ramstein din Germania, reuniune pe tema coordonării ajutorului militar pentru Kiev. În weekend, Marea Britanie a anunţat că va furniza Ucrainei 14 tancuri de luptă Challenger 2 - primele tancuri occidentale moderne promise Kievului - și alte arme grele. Decizia Londrei a intensificat presiunea asupra Germaniei de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, Statele Unite și aliații săi au oferit Kievului armament în valoare de zeci de miliarde de dolari, inclusiv sisteme de rachete, drone, vehicule blindate și sisteme de comunicații. Cu toate acestea, Ucraina spune că are nevoie de mai mult ajutor pentru a învinge Rusia pe câmpul de luptă. Comandantul forţelor ucrainene, generalul Valeri Zalujni, a declarat că a prezentat "nevoile urgente" ale forțelor sale în cadrul unei prime întâlniri personale, marți, în Polonia, cu președintele Statului Major Întrunit al SUA, generalul de armată Mark Milley.

Rusia a consolidat în mare parte liniile defensive în sudul Ucrainei și în regiunea Donbas din estul ţării, unde a făcut recent progrese într-o luptă sângeroasă de luni de zile pentru a cuceri orașul Bahmut. "Mesajul pe care îl transmitem (președintelui rus Vladimir) Putin și, sincer, oricui altcuiva căruia îi pasă este că ne-am luat angajamentul de a-i sprijini pe ucraineni până când vor fi victorioși", a declarat James Cleverly în cadrul unui eveniment separat desfăşurat la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Oficialul britanic a mai spus reporterilor că Rusia va trebui probabil să caute modalități de a genera forțe suplimentare pe care să le desfășoare în Ucraina, având în vedere numărul mare de pierderi de vieți omenești rusești în conflict. "În ceea ce privește mobilizarea, cred că este inevitabil că vom vedea alte forme de mobilizare", a spus el, fără a detalia cum ar putea arăta aceasta. "Adevărul trist al problemei este că vedem trupe foarte-foarte slab echipate, trupe foarte-foarte slab antrenate, foarte-foarte slab motivate și conduse disproporţionat, trupe recrutate, trimise pe front și ucise aproape imediat ce au ajuns acolo", a subliniat James Cleverly.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.