Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova ține Beijingul aproape: 'pelerinaj' la nivel înalt al ministrului chinez al apărării în Rusia şi Belarus

rausi.ca
china rusia sua

Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, începe de luni o vizită în Rusia şi Belarus, a anunţat ministerul său într-un comunicat, citat de France Presse, conform Agerpres.

Legăturile dintre Beijing şi Moscova au rămas strânse în ultimii ani, în ciuda invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia din februarie 2022.

"Li Shangfu se va duce în Rusia în perioada 14-19 august pentru a participa la a 11-a conferinţă de la Moscova privind securitatea internaţională şi va efectua o vizită în Belarus", a declarat Wu Qian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, într-un comunicat.

Pe lângă un discurs pe care îl va rosti la conferinţă, Li va avea de asemenea discuţii cu responsabili ai apărării din Rusia.

"În timpul vizitei sale în Belarus, el va avea întâlniri şi discuţii cu lideri naţionali şi militari belaruşi şi va vizita unităţi militare din Belarus", a precizat purtătorul de cuvânt.

Xi Jinping a deschis ușa

Luna trecută, consilierul diplomatic al preşedintelui rus Vladimir Putin a indicat că acesta din urmă intenţionează să se ducă în China în octombrie, ca răspuns la invitaţia omologului său Xi Jinping, care a vizitat Moscova în martie.

Ar fi prima călătorie a lui Putin în China de la începutul ofensivei militare ruse în Ucraina. Cu câteva săptămâni înainte de începutul ofensivei, el s-a dus la Beijing cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă organizate de vecinul său chinez.

Cele două ţări împărtăşesc o dorinţă comună de a contracara ceea ce ele prezintă drept hegemonie americană.

Ele menţin relaţii strânse care s-au consolidat în ultimii ani, în domeniul militar dar şi în cel economic, mai ales după declanşarea ofensivei Kremlinului în Ucraina şi ploaia de sancţiuni occidentale care au lovit Rusia.

China a cerut respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, ceea ce implică şi Ucraina, dar nu a condamnat niciodată în mod explicit şi public invazia rusă. Ea intenţionează, în paralel, să joace un rol de mediator in conflict.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.