Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul chinez de externe avertizează India şi Pakistanul împotriva escaladării tensiunilor

ClearIAS
india pakistan

Ministrul chinez de externe Wang Yi a avertizat India şi Pakistanul împotriva escaladării tensiunilor, într-o discuţie telefonică cu omologul său pakistanez, Shah Mehmood Qureshi, relatează joi France Presse, potrivit Agerpres.

Răspunzând miercuri la un apel al ministrului pakistanez al afacerilor externe, Wang şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" după luptele dintre forţele aeriene ale celor două puteri nucleare. 

Wang şi-a exprimat speranţa că ambele ţări "vor da dovadă de reţinere şi îşi vor îndeplini cu sinceritate angajamentul de a preveni o amplificare a situaţiei", a informat joi diplomaţia chineză într-un comunicat. 

Tensiunea s-a intensificat brusc miercuri între India şi Pakistan, fiecare susţinând că a doborât avioane ale taberei opuse, deşi cele două puteri nucleare au repetat că doresc să evite "escaladarea". 

Această situaţie alarmează comunitatea internaţională, care se teme de un conflict deschis între cei doi inamici din Asia de Sud în legătură cu regiunea Kashmir, disputată de zeci de ani.

Citește și: Guvernul iranian s-a oferit să medieze conflictul dintre India şi Pakistan

Evenimentele s-au precipitat în regiune după ce armata indiană a afirmat marţi că a efectuat o "lovitură preventivă" împotriva unei tabere de antrenament a grupării islamiste Jaish-e-Mohammed (JeM) în Pakistan. 

Această mişcare rebelă a revendicat un atentat-sinucigaş în Kashmirul indian soldat cu moartea a cel puţin 40 de paramilitari indieni pe 14 februarie. Un "număr foarte mare" de combatanţi au fost ucişi în timpul raidului, potrivit New Delhi, care a adăugat că gruparea pregătea noi atacuri în India. 

Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite au cerut miercuri Naţiunilor Unite să impună sancţiuni împotriva lui Masood Azhar, liderul JeM. Este a treia cerere în acest sens după ce Beijingul s-a opus deja în 2016 şi 2017 şi se aşteaptă să facă acelaşi lucru din nou. 

Gruparea însăşi a fost deja adăugată pe această listă neagră în 2001. 

China, aliatul tradiţional al Pakistanului, are relaţii dificile cu India, cu care a avut un scurt conflict frontalier soldat cu victime în 1962. Armatele celor două ţări s-au mai confruntat în vara anului 2017 într-o zonă disputată din Himalaya.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.