Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Comunicatiilor îl pune la punct pe Siegfried Mureșan: 'Se află într-o gravă eroare, gafă monumentală'

alexandru petrescu

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan îi cere premierului Viorica Dăncilă explicații privind declarația din Parlamentul European referitoare la intenția României de a găzdui o agenție europeană pentru securitate cibernetică. Acesta spune că agenția are deja sediul în Atena, capitala Greciei.

Prima replică vine din Guvern, de la ministrul Comunicatiilor, Alexandru Petrescu, care îl pune la punct pe fostul europarlamentar PMP, ajuns la PNL. Petrescu spune că Mureșan este neinformat și că Dăncilă s-a referit la o altă agenție europeană, nu la ENISA, când a spus că își dorește ca România să o găzduiască, și anume la  Centrul de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică.

Citește și: Un cunoscut politolog profețește dezastrul pentru USR-PLUS! Dan Barna nu-l va bate pe Klaus Iohannis

”Domnul Siegfried Mureșan se află într-o gravă eroare, arătând încă o dată că, deși este europarlamentar, nu cunoaște dosarele pe care Președinția română la Consiliul UE le-a gestionat pe timpul mandatului său. Dacă ar fi fost interesat să solicite clarificări, cu amabilitate l-aș fi lămurit, pentru că mă aflam alături de doamna Prim-ministru când a prezentat bilanțul Președinției române la Consiliul UE în Parlamentul European. Însă, când dorința de a ataca România excede expertiza, se fac astfel de gafe monumentale…

Intervenția doamnei Prim-ministru în Parlamentul European nu a vizat agenția ENISA ( o agenție deja existenta, cu sediul la Atena) ci a abordat posibilitatea ca România să-și depună candidatura pentru Centrul de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică, în contextul în care la nivel european se află în negocieri propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Centrului de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică și a Rețelei de centre naționale de coordonare .

Citește și: Prima ieșire în Capitală a Elenei Udrea! Cum a fost surprinsă fostul ministru al Turismului

Mai mult, este exclus ca doamna Prim-Ministru să facă referire la o agenție deja existentă, România fiind întotdeauna o susținătoare a activității ENISA, lucrând intens și susținând Actul privind securitatea cibernetică, care stabilește noul mandat al ENISA, Agenția UE pentru securitate cibernetică și cadrul european de certificare a securității cibernetice, participând ca observator la toate trialogurile care s-au desfășurat pe parcursul Președinției austriece. Acest act a intrat în vigoare la 27 iunie 2019.

Deci, pentru cunoașterea domnului europarlamentar, referirea dnei Prim-Ministru a fost făcută, fără echivoc, la Centrul de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică, o propunere legislativă intens mediatizată la nivel european. Președinția română a desfășurat o activitate deosebit de intensă și a reușit să organizeze, în timp record, două trialoguri cu Parlamentul European (PE) și o serie de reuniuni tehnice cu PE și Comisia, depășindu-și astfel obiectivele stabilite inițial, anume obținerea abordării generale.

Citește și: USR și PLUS s-au înțeles! Cine va intra la rupere la Klaus Iohannis

Tot pentru cunoașterea domnului Mureșan, amintim că propunerea legislativă privind centrul de competențe este cu atât mai cunoscută la nivel european cu cât a fost anunțată chiar în discursul privind starea Uniunii al președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker din 12 septembrie 2018.

În cazul în care co-legiutorii vor adopta propunerea legislativă, stabilirea sediului unui astfel de centru în România ar putea avea o importanță politică și strategică pentru țara noastră deoarece, pe de o parte, România își poate consolida rolul de lider regional în domeniu, securitatea cibernetică devenind astfel un brand de țară. Pe de altă parte, având în vedere dinamica fără precedent a domeniului, Centrul va deveni un punct de referință european și internațional în securitatea cibernetică, punând România pe harta locațiilor cu vizibilitate ridicată la nivel internațional.

Citește și: Familia asistentei maternale a explodat în cazul Sorinei: ‘Nu avem justiție, nu avem nimic’

Centrul ar urma să aibă o activitate cuprinzătoare care va sprijini securitatea cibernetică de-a lungul întregului lanț valoric, de la activitatea de cercetare până la activitățile de sprijinire a implementării și a adoptării pe scară largă a tehnologiilor-cheie. De asemenea, ar urma să ofere sprijin statelor membre și altor actori relevanți, prin consiliere, împărtășind expertiză și facilitând colaborarea cu privire la proiecte și acțiuni.

Centrul, prin activitatea de coordonare a rețelei de centre naționale, va crea un mecanism eficient de cooperare între statele membre în vederea consolidării capacităților industriale și a sinergiilor dintre industrie și cercetare/inovare.

Citește și: Liviu Avram, muniție pentru USR în războiul cu Klaus Iohannis: ‘Se aflau sub nasul președintelui’

Amploarea, frecvența și impactul incidentelor de securitate cibernetică sunt în creștere și reprezintă o amenințare gravă la adresa rețelelor și a sistemelor informatice dar și a funcționării economiei europene, a protejării valorilor europene și a sistemelor democratice europene, putând genera pierderi financiare substanțiale, pagube majore economice și subminarea încrederii utilizatorilor.

Securitatea cibernetică devine cu atât mai importantă cu cât noul ecosistem digital conectează miliarde de obiecte și de sisteme, inclusiv în sectoare critice, cum ar fi cel energetic, al transporturilor, al serviciilor bancare și al sănătății, sistemele de control industrial care conțin informații sensibile și care sprijină sistemele de siguranță.

Citește și: Informații de ultimă oră! Opoziția anunță falimentul programului de guvernare PSD! Se introduce în regim de urgență

Aceasta conduce la necesitatea consolidării actualelor structuri europene și crearea unora noi, deci nu ar trebui să fie deloc surprinzător, nici măcar pentru domnul Mureșan, faptul că, pe lângă ENISA, există o propunere legislativă pentru crearea unui centru de competențe și nu este exclus ca, în viitor, noua Comisie să prezinte propuneri suplimentare pe aceasta tema.”, e mesajul lui Petrescu.

Citește și: Avocatul Poporului reacționează! Legea care ar putea fi declarată neconstituțională .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.