Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Cseke Attila: Am pus în dezbatere publică un nou regulament de examen pentru experţi şi verificatori

udmr.ro
cseke attila

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat vineri, la Oradea, că ministerul vizează schimbarea regulamentului de examen pentru experţi şi verificatori, referindu-se, în special, la domeniul securităţii la incendiu unde s-au format anumite "caste".

"Am pus în dezbatere publică un nou regulament de examen pentru experţi şi verificatori. Astăzi, pe partea de experţi, pe diferite tipuri de construcţii, avem 572 de experţi, din care 51% au peste 70 de ani, 22% au vârsta între 60 şi 70 de ani. Cu tot respectul pentru generaţia mai în vârstă, dar perspectiva, dacă ne uităm la aceste cifre, arată destul de sumbră. Acest lucru s-a întâmplat şi pentru că nu prea s-au organizat examene în ultimii ani şi fiindcă pe anumite domenii - şi am să nominalizez un domeniu, fără să mă feresc de acest cuvânt - s-au format anumite caste. Vorbesc în primul rând de domeniul securităţii la incendiu, unde în toată ţara avem 41 de persoane care au această calitate de expert, din care 18 sunt în Bucureşti şi în 24 de judeţe nu avem niciun expert. Ceea ce înseamnă că la construcţiile, investiţiile, la care este necesară această ştampilă a expertului în securitate la incendiu se aşteaptă, se stă cu lunile, chiar şi cu anii, până când cel care doreşte să investească obţine această expertizare", a declarat, în conferinţă de presă, ministrul Cseke.

S-a ajuns la această situaţie, afirmă Cseke, pentru că regulamentul de examen în vigoare astăzi permite nişte examene, din punctul lui de vedere, "trunchiate", în sensul în care comisia de examinare este compusă numai din experţi care au acest statut, respectiv zece experţi din cei 41. El a menţionat faptul că ultima dată când s-a organizat examen pe securitatea la incendii a avut loc în anul 2018, având două probe: scris şi oral.

"Experienţa arată următorul fenomen: la proba scrisă mai trec unii candidaţi, la proba orală nu prea trece mai nimeni. Pentru că cei care sunt în interiorul acestui grup au această specializare, a fi expert, făcând parte şi din comisia de examen, cum-necum nimeni nu mai trece la proba orală", a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, ministerul are în dezbatere publică pe site un proiect de ordin de ministru pentru o cu totul altă procedură de examinare, în care se va exclude proba orală, comisiile urmând să fie formate şi din reprezentanţi ai mediului academic şi ai ministerului.

"Proba orală s-a dovedit a fi o probă mult supusă subiectivismului şi nu vreau să spun cuvinte mai grele. Iar comisiile de examinare vor fi formate din specialişti şi din mediul universitar şi din Ministerul Dezvoltării, mai puţin din partea asta de experţi, pentru că dorim să deschidem posibilitatea de a intra şi tineri specialişti, care au experienţă, care fac proiecte şi ştiu să expertizeze în domeniul securităţii la incendiu. Acest ordin va fi aprobat cu toate posibilele puncte de vedere, rezultate din dezbaterea publică", a conchis ministrul Cseke Attila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.