Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, bilanț la jumătatea anului: 'Ceea ce depinde de noi ca și măsuri le-am luat'

ProAlba
daniel breaz

Ministrul Daniel Breaz a prezentat joi, la Palatul Victoria, bilanțul primelor șase luni ale anului 2019 pentru instituția pe care o conduce. ”Ce depinde de noi ca și măsuri le-am luat”,spune Breaz despre implicarea ministerului în Anul Cărții arătând că așteaptă propuneri de la Uniunea Scriitorilor, informează MEDIAFAX

Ministrul Culturii și al Identității Naționale a enumerat evenimentele girate de instituția sa pe perioada președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Una dintre principalele realizări este considerată închiderea dosarului pentru directiva privind dreptul de autor în piața unică digitală. ”Un dosar extrem de delicat, o realizare scoasă în evidență și la bilanțul prezentat marți la Strasbourg de unul dintre vicepreședinții consiliului”, a spus Breaz.

Citește și: Lovitură pentru Klaus Iohannis! Decizie atomică a CCR

La același capitol au fost pomenite trei seturi de concluzii pregătite în comitetul de afaceri culturale și în grupul de lucru audiu-vizual. Este vorba despre concluzia privind tinerele generații creative pentru încurajarea și un acces mai bun la fenomenul cultural pentru tineri și copii, prevederile care vizează coproducții de film pentru acces mai bun la producțiile europene dar și concluziile privind rolul culturii în relațiile internaționale, pentru o mai bună coordonare între instituțiile europene și cele naționale.

Daniel Breaz a prezentat ca o realizare și faptul că au fost organizate trei reuniuni în perioada președinției. ”Din cunoștințele mele suntem cred singura țară care în ultima perioadă am organizat trei reuniuni, în general se organizează două sau chiar una singură”, spus ministrul. Este vorba despre reuniunea informală a miniștrilor culturii de la București, despre prezidarea secțiunii de cultură audio-vizuală a consiliului de cultură educație, tineret și sport de la Bruxxeles și despre reuniunea în cadrul căreia s-a vorbit despre necesitatea de a crea o bază de date cu experți europeni care să poată interveni în cazul unei drame de tipul incendiului de la catedrala Notre Dame din Paris.

Opt conferințe în domeniul culturii și al patrimoniului au fost organizate în țară, spune Breaz, ”unde au fost dezbătute probleme importante privind patrimoniul cultural, drepturile de autor și alte chestiuni care țin de cultură și patrimoniu național.

Printre realizări ministrul a ținut să enumere și evenimentele de preluare și de predare a președinției consiului Uniunii Europene, ca manifestări organizate de instituția pentru care răspunde.

Citește și: Dezvăluirea momentului! Pe mâinile cui a ajuns afacerea cu care s-a îmbogățit Dan Barna din bani publici

În ce privește activitatea internă a Ministerului, punctele de rezistență ale prezentării lui Daniel Breaz sunt înființarea Orchestrei Uniunii Europene și promovarea OUG pentru susținerea programului privind susținerea programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2021, pentru care Guvernul își propune să aloce o sumă de 52.900 mii lei.

Rediscutarea și modificarea ordonanței 76 din 2018 pentru aprobarea normelor de investiții în domeniul culturii este un alt reper pe care îl propune Breaz pentru primele șase luni din 2019 la Ministerul Culturii ”Am adus și am pus această ordonanță într-un punct în care să devină funcțională”.

De asemenea și Festivalul George Enescu pentru care a fost completat bugetul suma cu 7.839 mii de lei.

Evaluarea pentru introducerea în finanțare a noi obiective a dus la contracte de 31 de milioane de lei semnate sau în procedură de semnare.

Proiectele cu finanțare europeană cu care se mândrește ministrul includ perspectiva semnării contractului pentru consolidarea și restaurare și demarare a investiției la Palatul Cantacuzino, al Muzeului Național ”George Enescu”.

Citește și: Gabriela Firea a luat decizia: Voi candida

Oficialul s-a lăudat și cu finalizarea proiectării lucrărilor de reabilitare și refuncționalizare pentru Sala Omnia din București care va fi dată în folosință Centrului Național al Dansului. ”S-au obținut avizele, pregătirea documentației pentru achiziția contractului de lucrări”, arată Breaz.

Actualizarea și proiectarea Bibliotecii Omnia din Craiova și inițierea procedurilor de atribuire a lucrărilor estimate la 4,4 milioane euro fără TVA.

Pentru Muzeul Kalinderu, clădire a MNAR închisă de mai mulți ani este vorba despre perioada de depunere a ofertelor, spune oficialul.

O sumă de aproximativ 3 milioane de euro e alocată pentru muzeul timișoarean al revoluției anticomuniste din decembrie 1989.

Programul Rocultura cu un buget de 29 de milioane de euro pentru șapte seminarii de informare în București, Timișoara, Cluj Napoca, Iași, Brașov, Pitești, Iași și lansarea programului informatic al proiectului.

Este în pregătire întâlnirea operatorilor de acțiuni culturale pentru luna septembrie cu participanți din mai multe țări din Uniunea.

Citește și: Lovitură pentru Klaus Iohannis! Decizie atomică a CCR

Ministrul a continuat cu programele desfășurate de minister în această perioadă privind digitalizarea și clarificarea prevederilor privind patrimoniul cultural, cu programul de investiții în cetățile dacice este vizat de un proiect legislativ pentru a fi protejate, ca și cu festivalurile finanțate în țară.

Ministrul a vorbit și despre ”problema Bazilescu”, amintind faptul că Teatrul de Vară a trecut în administrarea primăriei pentru demararea activităților de reabilitare.

Alocarea unei sume de 1 milion de lei către AFCN, târgurile de carte ca și discuțiile cu Uniunea Scriitorilor din România pentru a trimite cărțile deținute de aceștia în biblioteci dar și colaborarea la proiectele editoriale ale Academiei Române sunt acțiunile pe baza cărora Ministrul spune că instituția pe care o reprezintă își va face datoria în cadrul Anului Cărții. Ministrul spune că încă așteaptă propuneri de la Uniunea Scriitorilor, ”care sunt partenerii noștri și au o finanțare destul de consistentă de la Ministerul Culturii”, arată oficialul, pentru valorificarea cărților din depozitul unde USR are un fond ”de câteva milioane de volume”. ”Ceea ce depinde de noi ca și măsuri le-am luat”, spune Breaz.

”Nu putem noi să venim de la Ministerul Culturii să spunem unei biblioteci ce volume să caseze și ce volume să nu caseze”, spune Breaz care, în ceea ce privește strategia de creștere a consumului de carte asumată de autorități, a explicat și faptul că poate doar să spere că producția editorială va fi de calitate astfel încât să trezească interesul publicului. Cam atât în materie de strategie pentru Anul Cărții. ”Așteptăm propunerile Uniunii Scriitorilor ca să găsim o soluție pentru distribuirea cărților respective”, arată Breaz.

Citește și: Gabriela Firea aruncă bomba: Analizez și o candidatură independentă de PSD la prezidențiale

Ministerul Culturii Naționale nu va pierde sume după rectificarea bugetară. ”Vom cheltui eficient. Sunt capitole unde avem o execuție bugetară foarte bună și altele în care avem o execuție mai puțin bună. Rearanjăm pentru ultimele luni din an execuția bugetară” a spus ministrul, care afirmă că va acorda banii promiși instituțiilor din subordine.

”Suntem undeva în limita a aproape 50% din buget executat”, afirmă Breaz dând vina pe întârzierea cu care a fost funcțional bugetul în luna aprilie.

”Ministerul Culturii a fost evaluat”, spune Ministrul despre perioada în care prestația ministerelor a fost luată în discuție la Guvern pentru remanieri.

În ceea ce privește neînțelegerile legate de stabilirea amplasamentului pentru Muzeul Holocaustului ministrul spune că toate controversele din ultima vreme vin dintr-o interpretare eronată a informațiilor și că nu există nicio dispută: ”Guvernul României are în program înființarea acestui Muzeu al Holocaustului. Toți spun că este necesară construirea acestui muzeu. Nimeni nu a spus «acolo se va face muzeul». (...) Locația nu a fost stabilită pe terenul dintre Muzeul Antipa și Muzeul Țăranului Român”, arată Breaz.

Citește și: Dezvăluirea momentului! Pe mâinile cui a ajuns afacerea cu care s-a îmbogățit Dan Barna din bani publici .

”Suntem în discuție cu toate băncile care au liste cu mii de oameni care au donat bani pentru Cumințenia Pământului pentru a identifica aceste persoane. Până la 31 decembrie sperăm să putem returna aceste sume” a mai povestit Breaz, care a prezentat campania ca pe ”cea mai mare prostie pe care o putea face cineva”.

Despre stadiul negocierilor Ministerului cu proprietarii Cumințeniei Pământului pentru cumpărarea sculpturii Breaz spune că așteaptă ”o ofertă în scris... în care să se specifice și prețul. Cine trebuie să facă oferta, cel care cumpără sau cel care vinde?”, spune Ministrul Culturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.