Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu: 'Avem criteriile pentru Schengen îndeplinite de 11 ani'

cetateanul.net
Lucian Romaşcanu

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat joi că România a îndeplinit criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen de 11 ani, dar cei responsabili pentru politica externă a ţării nu au depus un efort rezonabil pentru atingerea acestui "obiectiv major de ţară".

"Pe noi ne-am convins că trebuie să fim în Schengen, dar mai departe fiecare dintre noi trebuie să ducă mesajul ăsta acolo unde poate. (...) Nu pot să nu spun că avem aceste criterii îndeplinite de 11 ani, 11 ani în care politica noastră externă ori a uitat, ori nu şi-a dat seama, nu a sesizat şi nu a depus un efort rezonabil pentru atingerea acestui obiectiv major de ţară. Am ales de două ori un preşedinte care a spus că va face acest lucru. Este responsabilul numărul 1 pe politica externă. Nu s-a întâmplat. Sigur, ne uităm, pe lângă Schengen, şi la MCV, ne uităm şi la vizele cu America, nu prea ni s-au întâmplat lucrurile pe politică externă şi din nefericire nici nu am avut atributul în cadrul PSD de a face aceste lucruri", a spus Romaşcanu, la dezbaterea "Consolidarea proiectului european. Spaţiul Schengen şi beneficiile României", organizată de PES activists România.

Romaşcanu a adăugat că România este "la un moment de cotitură a istoriei" şi nu simte că există un plan, o strategie, "ceva care să ducă România dincolo de această criză într-o poziţie mai bună decât este acum", potrivit Agerpres.

"Mai e o chestiune pe care ar trebui să o învăţăm din această campanie şi să încercăm să avem totuşi o strategie de politică externă. (...) Sperăm, şi avem oameni de politică externă în PSD, să putem pune pe masa guvernării şi o strategie de politică externă. Sigur că ceva ce a fost foarte presant în interior, cu plafonarea preţurilor, cu sprijin pentru România, toate aceste lucruri erau imediate, erau urgente, trebuiau făcute, dar cred că ar trebui să aducem şi în ţară ceea ce face Victor Negrescu afară şi anume o politică coerentă externă pentru România", a menţionat Romaşcanu.

Romaşcanu a afirmat că intrarea în spaţiul Schengen vine şi cu o foarte mare responsabilitate, aceea de a fi în stare "să ne ţinem de tot ceea ce am promis ca membru al spaţiul Schengen astfel încât să nu avem niciun reproş ulterior şi să putem să ne ţinem mai departe dorinţele".

"Mi-ar plăcea după intrarea în Schengen să avem fiecare - minister de Externe, partide parlamentare - să avem fiecare câte un raport cu ce a făcut pentru această campanie. Eu nu am văzut decât PSD în această chestiune", a menţionat ministrul Culturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.