Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul danez al Justiției, declarații șocante: 'Jihadiștii danezi ar fi fost mai bine să fi murit acolo în timpul luptelor'

Getty Images
jihadiști

Confruntat cu organizarea reîntoarcerii danezilor care au luptat în rândurile grupării Stat Islamic (SI), ministrul danez al justiţiei a declarat miercuri că ar fi fost mai bine că aceştia "să fi murit acolo în timpul luptelor", informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Liderii PSD-ALDE au făcut anunțul! Ce s-ar putea întâmpla cu facturile la gaze

Cu toate acestea, Copenhaga este gata să-i primească pe cetăţenii danezi proveniţi din rândurile jihadiştilor, a declarat ministrul conservator Soren Pape Poulsen în faţa unei comisii parlamentare, potrivit presei locale.

Afirmaţiile lui au fost denunţate de opoziţie. "Acestea sunt nişte cuvinte pe care eu nu le-aş fi rostit niciodată", a declarat o purtătoare de cuvânt a social-democraţilor, Trine Bramsen.

Citește și: Rareș Bogdan s-a dezlănțuit la adresa PSD: ‘Îi rog pe toți cei care nu cred că România trebuie să fie un rai al infractorilor să voteze’

În opinia ministrului, "este mai bine ca ei să fie deţinuţi aici, decât să călătorească liber". Potrivit lui Pape Poulsen, circa 40 de jihadişti având legături cu Danemarca se află în prezent pe teritoriul fostului "califat" al SI. Zece dintre ei se află la închisoare acolo.

În Danemarca, persoanele care luptă în zonele de conflict unde este prezentă o organizaţie teroristă sunt, din 2016, pasibile de urmărire penală.

Citește și: Ludovic Orban a fost chemat de urgență la Cotroceni! Care a fost motivul

Treisprezece persoane au fost condamnate pentru că s-au raliat sau au încercat să se ralieze unei organizaţii teroriste, a precizat ministrul. Nouă dintre ele au fost expulzate, după ce li s-a retras cetăţenia daneză. Altele, având doar cetăţenie daneză, nu pot fi private de aceasta, potrivit legislaţiei în vigoare.

Din 2012, circa 150 de persoane cu cetăţenie daneză au ajuns în Siria şi Irak, potrivit cifrelor serviciilor de informaţii daneze. O treime dintre ele au revenit în Danemarca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.