Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe afgan întreprinde o rară vizită în Pakistan, pentru discuţi cu omologii pakistanez şi chinez

MSNBC
india pakistan kashmir

Ministrul afacerilor externe afgan are programate sâmbătă întrevederi în afara frontierelor Afganistanului cu omologii săi pakistanez şi chinez: o vizită rară în străinătate pentru un reprezentant al talibanilor, al căror guvern nu este recunoscut de nicio ţară, informează AFP, potrivit Agerpres.

Amir Khan Muttaqi nu poate părăsi Afganistanul în virtutea sancţiunilor internaţionale, însă el a beneficiat de o derogare pentru a putea veni la Islamabad, capitala Pakistanului.

Această vizită are loc la patru zile după ce secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat din nou restricţiile impuse de guvernul taliban femeilor.

China şi Pakistanul sunt principalii vecini ai Afganistanului, Beijingul fiind interesat de vastele resurse miniere neexploatate ale acestei ţări, în timp ce Islamabadul este îngrijorat pentru securitatea de-a lungul frontierei lor comune.

Această deplasare, alături de ministrul comerţului şi industriei, se numără printre cele mai influente vizite în străinătate a guvernului taliban de la preluarea puterii în august 2021, după retragerea forţelor străine conduse de SUA şi prăbuşirea guvernului afgan susţinut de Occident.

Afganistanul, cu cei 38 de milioane de locuitori ai săi, este cufundat în una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, potrivit agenţiilor de ajutorare internaţionale.

După ce au revenit la putere, autorităţile talibane au impus o versiune austeră a legii islamice, pe care Naţiunile Unite au calificat-o drept "apartheid bazat pe gen".

Adolescentele nu au acces la liceu, iar tinerele la universităţi. De asemenea, femeile sunt îndepărtate din numeroase funcţii publice. Lor le este interzis să călătorească dacă nu sunt însoţite de o rudă de sex masculin şi ele sunt obligate să poarte văl integral în public.

China este, după războiul rece, principalul aliat al Pakistanului în domeniul apărării şi un important partener al său economic, datorită unor împrumuturi şi proiecte de infrastructură ce totalizează miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.