Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe al Ucrainei, mesaj către țările din UE: Să nu cedeze în fața 'cererilor umilitoare ale lui Putin' referitoare la plata în ruble

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, cere țările din Uniunea Europeană să nu îi facă pe plac lui Putin, după ce președintele rus a anunțat că nu va mai accepta plăți în euro și dolari pentru gazele naturale furnizate.

„Dacă vreo țară din UE cedează în fața cererilor umilitoare ale lui Putin de a plăti petrolul și gazul în ruble, va fi ca și cum ar ajuta Ucraina cu o mână și ar ajuta rușii să omoare ucrainenii cu cealaltă. Îndemn țările relevante să facă o alegere înțeleaptă și responsabilă”, scrie Kuleba pe Twitter.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către ''ţările ostile'' şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble.

Decizia este o replică a Moscovei la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor Rusiei în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ''furt''.

Preşedintele rus a asigurat însă statele europene că Rusia le va furniza în continuare gaze în volumele şi la preţurile convenite, conform contractelor încheiate.

Ministrul german al economiei a oferit o primă reacție și a afirmat că solicitarea Rusiei echivalează cu o reziliere a contractului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.