Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe britanic anunţă o vizită în Insulele Falkland, pe fondul unei dispute cu Argentina

www.rfi.ro
insulele falkland malvine

Secretarul britanic pentru afaceri externe, James Cleverly, a anunţat că va vizita Insulele Falkland pentru a demonstra sprijinul faţă de autodeterminarea teritoriului, pe fondul unei dispute cu Argentina, informează luni DPA, potrivit Agerpres.

James Cleverly este implicat într-o dispută cu Argentina de la începutul acestui an, când Buenos Aires s-a retras dintr-un acord de cooperare pentru Insulele Falkland.

Duminică noapte, Cleverly a povestit, la o recepţie ţinută la Conferinţa Partidului Conservator, că ar urma să viziteze arhipelagul în urma unei "dispute" cu guvernul argentinian.

"Unii dintre voi poate aţi observat că, întrucât la ei se apropie alegerile, încearcă 'să-şi arate un pic muşchii' când vine vorba despre oamenii din Falkland", a spus el.

"Eu cred în dreptul oamenilor la autodeterminare, iar populaţia din Falkland şi-a exprimat poziţia clar", a mai afirmat Cleverly.

"O să profit de ocazie pentru a vizita Insulele Falkland, deoarece cred că este sarcina mea să transmit clar că doar într-un guvern conservator se poate avea încredere pentru a avea grijă de interesele acestei ţări şi de ceilalţi din întreaga lume care se bazează pe buna guvernare britanică, inclusiv, desigur, oamenii minunaţi şi curajoşi ai Ucrainei care în prezent se apără împotriva agresiunii ruse", a adăugat el.

Vizita ar fi prima a unui ministru britanic după 2016, când secretarul apărării de atunci, Michael Fallon, s-a îmbarcat pentru a zbura spre Falkland, stârnind temeri că ar aprinde tensiunile cu Argentina.

O vizită anterioară a ministrului de externe de la acea vreme, Hugo Swire, în 2014, a atras comentarii critice din partea guvernului argentinian.

Anul trecut, prinţesa Anne a vizitat insulele pentru a marca 40 de ani de la Războiul din Falkland.

Mai recent, Marea Britanie s-a plâns în iulie că UE a descris insulele ca Las Malvinas - numele folosit de Argentina - ceea ce preşedintele argentinian Alberto Fernandez a părut să salute ca o recunoaştere a suveranităţii ţării sale.

Un referendum din 2013 a arătat că 99,8% dintre alegătorii din insule au optat să rămână un Teritoriu de Peste Mări al Marii Britanii.

În discursul său de duminică, Cleverly a susţinut de asemenea că Partidul Laburist "ar vinde" Gibraltarul, spunând că opoziţia este "încă o stângă la fel de dură, un partid politic josnic condus de invidie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.