Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Conducta transcaspică este un proiect absolut realist' - ministrul de externe din Turkmenistan

operationworld.com
Turkmenistan

Turkmenistanul nu vede niciun factor politic, economic sau financiar care să împiedice construcția gazoductului Trans-Caspic, care ar putea aduce o contribuție tangibilă la securitatea energetică în Eurasia, transmite Azernews.

Acest lucru a fost precizat într-o declarație a Ministerului de Externe turkmen în legătură cu publicațiile din mass-media străină cu privire la posibilitățile de implementare a proiectului de aprovizionare cu gaze naturale a turkmenilor pe piețele europene.

„Ideea construirii gazoductului transcaspic inițiat de Turkmenistan a fost considerată inițial de țara noastră nu doar un proiect solid din punct de vedere economic și comercial, ci și ca o componentă esențială a diversificării fluxurilor de energie, ca o condiție cheie pentru securitatea și sustenabilitatea energetică globală, pe baza egalității de luare în considerare a intereselor și beneficiilor producătorilor, consumatorilor și ale țărilor de tranzit.

Dialog larg privind securitatea energetică în cadrul ONU

În paralel, Turkmenistanul a inițiat un dialog larg privind securitatea energetică în cadrul ONU, care a dus la adoptarea consensuală de către Adunarea Generală în 2008 a primei rezoluții „Tranzitul fiabil și stabil al transportatorilor de energie și rolul său în asigurarea dezvoltării durabile și a cooperării internaționale”, a amintit Ministerul de Externe. A fost co-sponsorizat de 71 de state. În 2013, Adunarea Generală a ONU a adoptat din nou în unanimitate proiectul de rezoluție similară al Turkmenistanului.

Declarația subliniază că Turkmenistanul a depus eforturi pentru a crea condițiile politice, financiare și organizaționale necesare care să permită transpunerea în practică a ideii construirii conductei transcaspice. În acest scop, s-au format mecanisme de parteneriat trilateral între Turkmenistan, Republica Azerbaidjan și Uniunea Europeană, cuprinzând șefii agențiilor energetice respective.

„În general, cooperarea privind construcția conductei transcaspice a progresat constant și practic, primind sprijin internațional politic și funcțional. Valabilitatea juridică internațională a proiectului este, de asemenea, fără îndoială, după adoptarea în 2018 de către cele cinci state litorale a documentului fundamental care reglementează principiile cheie ale politicii în Marea Caspică - Convenția privind statutul juridic al Mării Caspice”.

Ministerul de Externe al Turkmenistanului citează articolul 14 din acest document, care prevede că părțile pot instala cabluri și conducte pe fundul Mării Caspice, iar determinarea traseului de așezare a cablurilor și conductelor submarine se realizează de comun acord cu partea prin al cărei sector al fundului mării urmează să fie pozat cablul sau conducta submarină.

„Astfel, de astăzi, construcția conductei transcaspice este direct legată de demarcarea fundului mării dintre Turkmenistan și Republica Azerbaidjan. În plus, Turkmenistanul este convins că nu există factori politici, economici sau financiari care să împiedice realizarea construcției conductei în Eurasia, oferind acces pe termen lung și neîntrerupt la sursele de materii prime pentru consumatorii europeni, respectând în același timp beneficiile și interesele evidente ale părții de tranzit. Pe această bază, Turkmenistanul, fiind angajat în

strategia de diversificare a fluxurilor energetice, își exprimă disponibilitatea de a continua cooperarea cu partenerii în implementarea proiectului conductei transcaspice”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.