Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe rus: 'Rusia va prezenta curând NATO o propunere de pact de securitate'

Instagram
Serghei Lavrov

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi că Rusia va prezenta ''în curând'' NATO o propunere privind garanţii de securitate care să fie obligatorii pentru toţi semnatarii, scrie agenţia EFE.

''Vom formula în curând propuneri concrete către colegii noştri occidentali şi sperăm că le vor lua în serios'', a declarat Lavrov la conferinţa de presă după încheierea reuniunii ministeriale anuale a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

''Acum nu doresc nici măcar să mă gândesc că Occidentul ar refuza să studieze (propunerea rusă). În opinia mea, toţi au putut să-l asculte pe preşedintele (Vladimir) Putin şi şi-au dat seama că propunerea noastră este serioasă şi acum o vom transpune pe hârtie'', a adăugat şeful diplomaţiei ruse. El l-a parafrazat pe Putin, amintind că obiectivul Kremlinului nu este să obţină garanţii speciale pentru Rusia, ci ''garanţii colective''.

Ministrul Lavrov a susţinut că activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice în apropierea frontierelor ruse în Marea Neagră urmăresc doar să ''îngrădească Rusia'' şi a acuzat NATO că a ignorat timp de mai mult de doi ani cererile din partea Moscovei ca în timpul exerciţiilor militare să fie respectată distanţa între navele şi avioanele de luptă, potrivit Agerpres.ro.

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse a avertizat că Rusia va reacţiona dacă Occidentul va continua cu adoptarea unor ''sancţiuni infernale'' sub forma restricţiilor financiare. ''Este un drum care nu duce nicăieri şi, în final, aceste măsuri unilaterale ilegitime se vor întoarce împotriva celor care le-au iniţiat'', consideră Lavrov.

Într-o declaraţie dată miercuri la primirea scrisorilor de acreditarea din partea a circa 20 de noi ambasadori, preşedintele Vladimir Putin a propus NATO iniţierea unor negocieri pentru ca Alianţa Nord-Atlantică să nu se extindă către Rusia, făcând astfel aluzie la Ucraina şi Georgia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.