Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de externe rus sugerează UE să ofere fonduri Belarusului pentru a opri migranţii

Instagram
Serghei Lavrov

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a sugerat marţi Uniunii Europene să ofere Belarusului asistenţă financiară pentru ca această ţară să oprească migranţii care încearcă să ajungă în vestul Europei, la fel cu procedează cu Turcia, şi a estimat că afluxul de migranţi este rezultatul politicii duse de UE şi NATO în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, relatează agenţiile Reuters şi TASS.

''Ieri, la o anumită discuţie a experţilor politici s-a spus: De ce atunci când refugiaţii vin dinspre Turcia UE oferă asistenţă financiară pentru ca ei să rămână în Republica Turcia? De ce nu este posibil ca şi belaruşii să fie ajutaţi la fel?'', a spus Lavrov în timpul unei conferinţe de presă la Moscova alături de arhiepiscopul Paul Gallagher, ministrul de externe al Vaticanului, fără să fie clar la ce discuţie s-a referit.

''Această criză izvorăşte din politica pe care NATO şi statele UE au dus-o de-a lungul anilor în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, încercând să impună acolo o viaţă mai bună şi viziunea occidentală a democraţiei'', a mai spus Lavrov, adăugând că Irak, Libia şi Siria sunt victime ale acestei politici.

''Aceste acţiuni nesăbuite au generat fluxuri de refugiaţi fără precedent. Aşadar, înainte de a face orice paşi, este necesar să amintim de unde au plecat toate acestea şi cine este vinovat'', a continuat şeful diplomaţiei ruse, susţinând că responsabilitatea le revine celor ''care au creat condiţiile ca această criză să izbucnească'' şi ea trebuie soluţionată ''pe baza respectării depline a principiilor dreptului internaţional''.

Peste 30.000 de migranţi veniţi majoritatea din Orientul Mijlociu şi Africa au încercat de la începutul anului să ajungă în UE trecând mai întâi graniţa Poloniei dinspre Belarus, aflux orchestrat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko drept represalii pentru sancţiunile europene impuse Belarusului după reprimarea mişcării de opoziţie care contestă corectitudinea alegerilor în urma cărora el a obţinut încă un mandat, potrivit Agerpres.ro.

Mii de migranţi sunt în prezent la frontiera belaruso-poloneză sau în drum spre aceasta, unii încercând luni să doboare gardul de sârmă ghimpată pentru a intra în Polonia. Forţele de ordine poloneze au reuşit până în prezent să împiedice pătrunderile, dar se aşteaptă la noi confruntări cu migranţii.

În acest timp, preşedintele Lukaşenko a declarat într-un interviu că Belarusul nu va ''sta în genunchi'' în faţa UE. ''Nu căutăm ceartă'', a asigurat el în interviul din care agenţia Belta a publicat extrase. ''Nu sunt nebun, înţeleg perfect unde se poate ajunge (...) Ştim bine care ne este locul, dar nici nu vom sta în genunchi'', a spus Lukaşenko.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.