Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul demis al Justiţiei ignoră jurisprudenţa CCR şi merge înainte cu propunerile pentru parchete: 'Legea nu distinge în privința calității ministrului'

Inquam Photos / Octav Ganea
catalin predoiu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, marți, înainte de audierile pentru șefia DNA, DIICOT şi a Parchetului General, că cei trei candidați sunt foarte buni, afirmând că este optimist în privința avizărilor pe care le va face Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Întrebat dacă procedura de nimire a celor trei șefi din Parchetul de pe lângă instanța supremă este afectată de Moțiunea de cenzură, Predoiu a subliniat că aceste demersuri au fost demarate înainte de votul Parlamentului.

„Legea nu distinge în privința calității ministrului. În plus, este o politică publică începută înainte de moțiunea de cenzură. Propunerile au fost făcute înainte de moțiunea de cenzură. Sunt înaintate la CSM, sunt trei candidați foarte buni, am încredere în ei”, a spus Predoiu, înainte de audierile de la CSM, potrivit Mediafax.

Referitor la un potențial aviz negativ pe care l-ar putea primi unul dintre candidați, șeful de la Justiție a spus că este optimist.

„Nu vreau să anticipez în niciun fel poziția Consiliului”, a conchis Predoiu.

Procurorii propuşi de Cătălin Predoiu pentru şefia DNA, DIICOT şi a Parchetului General sunt audiaţi marți de CSM. După audieri, CSM va da un aviz consultativ, care poate fi negativ sau pozitiv.

Aceasta este o procedură obligatorie în numirea unui şef de parchet, deoarece CSM trebuie să îi transmită lui Cătălin Predoiu un aviz pozitiv sau negativ.

Este vorba despre Gabriela Scutea - propusă pentru şefia Parchetului General, Crin Nicu Bologa - pentru DNA şi de Giorgiana Hosu, propunerea pentru conducerea DIICOT. Cei trei sunt aşteptaţi începând cu ora 10 în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, care îi va audia timp de câte o oră şi jumătate.

Mai apoi, Consiliul Superior al Magistraturii va transmite președintelui Klaus Iohannis avizul în cazul celor trei candidați, iar șeful statului va decide dacă îi va numi la conducerea Parchetului General, a DNA și, respectiv, DIICOT.

Klaus Iohannis decide dacă Gabriela Scutea, Crin Bologa şi Giorgiana Hosu vor prelua şefia Parchetului General, DNA, respectiv DIICOT. Preşedintele României poate să-i numească în funcţie pe cei trei după ce primeşte avizele consultative de la CSM, chiar dacă acestea sunt negative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.