Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Dezvoltării: 'Suma de 230 milioane de euro, propunere de alocare pentru construcţia a 140 de creşe'

Suma de 230 de milioane de euro este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru construcţia a 140 de creşe în România, a anunţat joi ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, potrivit agerpres.ro.

În total, el a precizat că este vorba despre trei fonduri prevăzute în PNRR din care MDLPA va dezvolta investiţiile din întreaga ţară: Fondul renovării - care înseamnă 2,2 miliarde de euro, 2,12 miliarde de euro - pentru tranziţia verde a localităţilor şi 230 de milioane de euro - pentru construcţia de creşe.

"În ceea ce priveşte reformele pe fondul localităţilor, aici avem două componente mari: politica urbană a României şi legea zonelor metropolitane, în care foarte important principiul (...) este ca dezvoltarea să îmbogăţească şi zonele limitrofe, comunele, oraşele mici limitrofe marilor metropole sau marilor localităţi urbane din România. A doua componentă priveşte partea din afara marilor localităţi. Şi aici avem trei proiecte legislative - Strategia de dezvoltare teritorială a României, care este în Parlament şi pe care dorim să o finalizăm, legea pentru reducerea disparităţilor teritoriale - despre care am vorbit încă din ianuarie, de la preluarea mandatului, şi la care se lucrează în MDLPA (...) şi nu în ultimul rând consorţii administrative între autorităţile locale, între UAT-uri, pentru a ajuta pe partea de specialitate, acolo unde nu sunt specialişti, ca ei să poată fi folosiţi şi în alte localităţi pentru a asigura servicii publice", a declarat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că mai există o mică componentă pentru localităţi - care e importantă ca valoare, şi care se referă la elaborarea şi aprobarea de PUZ-uri şi la planuri de amenajare a teritoriului.

"Aici este o componentă de 40 de milioane de euro pe care MDLPA o va gestiona pentru a susţine financiar elaborarea acestor documente. Nu în ultimul rând, Programul naţional de construcţie de creşe, în care Ministerul a început de la preluarea mandatului subsemnatului să lucreze la proiectul tehnic, respectiv la studiul de fezabilitate şi în această lună le vom avea", a completat ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila a anunţat în context că miercuri a trimis la Monitorul Oficial noul normativ de construcţie de creşe, care este "primul normativ de construcţie pe ceva, în România, din ultimii 19 ani".

"Ultimul normativ de construcţie, care a fost pe locuinţe, este revizuit în 2002. Deci din punct de vedere tehnic, de specialitate, suntem avansaţi, iar în acest PNRR avem alocaţi 230 de milioane de euro pentru construirea a 140 de creşe, evident cu eficienţă energetică şi moderne, conform prevederilor legale naţionale şi europene. Vor fi trei tipuri de creşe de 4-5 grupe, 40 - 50 de copii, 60 - 70 de copii, 100 - 110 copii cu care poate funcţiona o creşă mare. Argumentele sunt simple - România, din păcate, se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte infrastructura ante-preşcolară", a argumentat ministrul Dezvoltării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.