Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Educației vrea ca Institutul Cantacuzino să fie preluat de Universitatea de Medicină

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, anunta printr-un comunicat de presa ca propune conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti "sa analizeze posibilitatea de a prelua Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie 'Cantacuzino'".

Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu, a transmis saptamana trecuta o scrisoare domnului Ioanel Sinescu, academician si rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, in care-si exprima disponibilitatea de a identifica impreuna solutii in vederea deblocarii situatiei existente la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino".

In acest sens, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice propune rectorului Ioanel Sinescu analizarea posibilitatii de a prelua coordonarea acestui institut. "Avand in vedere competenta, expertiza precum si interesul manifestat in ultima perioada de catre reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie 'Carol Davila' din Bucuresti, fata de situatia Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie 'Cantacuzino', va rugam sa aveti amabilitatea de a analiza posibilitatea ca universitatea pe care o conduceti sa preia coordonarea acestui institut", se precizeaza in documentul remis conducerii UMF "Carol Davila".

Propunerea ministrului Educatiei tine cont de faptul general recunoscut ca UMF "Carol Davila" "beneficiaza de cei mai buni specialisti in domeniul de activitate al institutului, cadre didactice universitare cu recunoastere internationala, dar si de persoane cu experienta si rezultate remarcabile in ceea ce priveste managementul unitatilor si institutiilor din domeniul medical". Aceasta, dar si interesul manifestat de reprezentantii universitatii fata de viitorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino", fac din UMF "Carol Davila" "cea mai potrivita institutie pentru a prelua si eficientiza activitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie 'Cantacuzino'".

Pentru o cat mai clara imagine asupra situatiei, va prezentam un scurt istoric al acestui institut. De la infiintare si pana in prezent, formele de organizare au fost urmatoarele:

Institutul de Seruri si Vaccinuri "Dr. Ion Cantacuzino", infiintat prin legea publicata in MO in 1921 si promulgata de regele Ferdinand la 13 iulie 1922 cu Decretul No. 3068.

Regia autonoma "Institutul Cantacuzino", fondata prin Decizia Guvernului Nr. 1247 din 4 decembrie 1990, bazata pe Legea Nr. 15/1990 privitoare la reorganizarea intreprinderilor de stat in regii autonome si societati comerciale.

Institutul Cantacuzino, reorganizat in institut public in regim extrabugetar, prin HG 133 din 30/03/1994.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino"/ I.N.C.D.M.I. Cantacuzino", in coordonarea Ministerului Sanatatii si Familiei prin HG 1563/2008 si trecut in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale prin HG 844/2014.

Obiectul de activitate al I.N.C.D.M.I. "Cantacuzino" cuprinde activitati de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica in materie de infectii bacteriene, virale si parazitare si in domeniile biologiei celulare si moleculare, imunologiei, biotehnologiei si geneticii microbiene, activitati de asistenta tehnico-metodologica, activitati de sanatate publica, precum si acordarea de servicii specializate, activitati de formare, specializare, perfectionare profesionala si pregatire postuniversitara de specialitate, dar si activitati de productie de preparate biologice profilactice si terapeutice, reactivi biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice si pentru culturi celulare, dispozitive medicale, hrana granulata standardizata pentru animale de laborator etc. si comercializarea acestora in tara si strainatate.

Prin intermediul programelor publice de cercetare-dezvoltare si inovare coordonate de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice MECS a sustinut finantarea activitatilor de cercetare-dezvoltare desfasurate de Institutul "Cantacuzino", in perioada 2009-2014, astfel:

Urmare a gestionarii deficitare a resurselor, anul 2015 a gasit Institutul "Cantacuzino" cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600 cati erau in 1989 si niciun vaccin pe linia de fabricatie. Inventarul produselor pe care Institutul "Cantacuzino" nu le mai fabrica din cauza licentelor pierdute in 2011 cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare (ex. Polidin, Cantastim) si un ser antigen pentru IDR.

In acest context, demersul ministrului Sorin Mihai Cimpeanu se pliaza pe eforturile pe care Guvernul Romaniei le intreprinde in privinta datoriilor institutului catre bugetul de stat si a datoriilor istorice acumulate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.