DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministrul Educației, nevoit să aibă încă o apariție publică: liberalii îl aduc în fața Parlamentului

www.monitorulcj.ro
Valentin Popa

Ministrul Educației, Valentin Popa, a intrat într-un con de umbră, după ce la instalarea sa în funcție a stânit un mare scandal, ca urmare a greșelilor gramaticale. Săptămâna viitoare, luni, liberalii vor depune moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, a anunţat deputatul PNL Marilen Pirtea.

Citește și: STENOGRAME incendiare de la DNA: Crin Antonescu s-ar fi retras în urma unui ȘANTAJ de proporții


"Astăzi, Biroul Executiv al PNL a decis ca săptămâna viitoare, în ziua de luni, în Camera Deputaţilor să depunem o moţiune simplă pe Educaţie. Plecând de la ideea că pare prematură o moţiune împotriva unui ministru instalat recent, considerăm că în Educaţie deciziile greşite produc efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung şi greu de resurmontat într-un interval optim de timp. De aceea, cred că o moţiune pe Educaţie este extrem de importantă, este împotriva guvernării PSD - ALDE", a afirmat Pirtea, luni, la Parlament.

El a subliniat că există o "subfinanţare crasă" a Educaţiei.

"Un calcul greşit al costului finanţării pe elev duce la desfiinţarea şi comasarea a 1.000 de unităţi de învăţământ, la întârzieri ale salariilor până la două săptămâni de zile, la o politizare excesivă a managementului educaţional, la o dependenţă ombilicală directă şi nemijlocită a inspectorilor şcolari şi a inspectoratelor generale de minister, o decuplare de la autorităţile locale a actului managerial în licee - toate acestea sunt sisteme de alarmă care necesită o moţiune pe Educaţie", a precizat liberalul.

Pirtea a atras atenţia că 2.418 unităţi şcolare nu au grup sanitar în incinta proprie, iar Guvernul susţine că problema va fi soluţionată în trei ani de zile.

"Este inadmisibil ca aceasta să nu fie o prioritate care să fie rezolvată cât de repede", a spus el.

În opinia sa, şi digitalizarea trebuie să fie o prioritate.

Marilen Pirtea a atras atenţia şi asupra sesiunii de Bacalaureat, despre care a susţinut că nu ştie dacă respectă condiţiile legale, deoarece legislaţia prevede că elevii trebuie să fie absolvenţi pentru a putea susţine acest examen.

"În cadrul acestei moţiuni vrem să tragem un semnal de alarmă fiindcă ne pleacă tinerii din ţară, ne pleacă profesorii din ţară, rămân cadre didactice slab calificate, masteratul didactic este în continuare un deziderat, dar nu prinde formă. La Comisia de educaţie din Senat trenează în continuare legislaţia privind învăţământul dual profesional. Asistăm la generalizarea unui învăţământ simultan, ceea ce nu ne permitem ca ţară să facem în aceeaşi oră de clasă şi discipline de clasa I, a II-a, a III-a sau a IV-a. S-au desfiinţat şcoli în mediul rural, dar nu s-a respectat ceea ce s-a propus în programul de guvernare - achiziţionarea de mijloace de transport pentru a putea asigura drepturi egale şi echidistanţă la gratuitatea învăţământului, s-au promis 2.500 de creşe, after-school şi grădiniţe, dar parlamentarii PSD - ALDE nu au votat finanţarea unui astfel de demers asumat în programul de guvernare", a declarat liberalul.

Săptămâna trecută, liberalii anunţau că vor depune în această săptămână moţiunea împotriva ministrului Educaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.