Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Educaţiei anunţă un buget record: 'E o sumă importantă'

newsspaces.tk
mircea dumitru

Ministerul Educaţiei a primit la rectificare, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, o sumă de bani importantă, peste un miliard de lei, bani care vizează aplicarea de măsuri pe axa de educaţie, dar şi unele care se conjugă cu latura socială, a declarat ministrul Mircea Dumitru, într-un briefing la Palatul Victoria.

"Anul acesta, Ministerul Educaţiei a primit la rectificarea bugetară o sumă foarte mare. Este probabil pentru prima oară în ultimii 25 de ani când Educaţia primeşte la rectificarea bugetară o astfel de sumă importantă, mai mult de un miliard de lei. (...) Acest miliard de lei care revine, la rectificare, Educaţiei este alcătuit din 417,8 milioane de lei destinate învăţământului universitar şi 597,9 milioane lei învăţământului preuniversitar. (...) Sunt măsuri, deopotrivă, pe axa de educaţie, care sunt menite să asigure o anumită stabilitate profesorilor, dar şi elevilor din învăţământul public românesc şi măsuri care se conjugă şi cu anumite decizii care au fost luate pe latură socială", a explicat Mircea Dumitru.

El a spus că la această sumă se adaugă "225 de milioane de lei, deblocate din conturile universităţilor". "Universităţile vor avea aceşti bani la dispoziţie atât pentru plata drepturilor salariale, cât şi pentru anumite proiecte de investiţii", a spus ministrul. Mircea Dumitru a menţionat că de o parte din bani alocaţi la rectificare vor beneficia "cadrele didactice şi personalul auxiliar din învăţâmânt, aproximativ 280.000 de oameni". "Iar motivaţia folosirii acestor bani în mod concret este de a duce la îndeplinire anumite decizii pe care Guvernul le-a luat şi faţă de care s-a angajat privind majorarea şi corectarea salariilor personalului didactic şi didactic auxiliar, atât din învăţământul universitar, cât şi din învăţământul preuniversitar. De asemenea, sunt asigurate fonduri pentru aplicarea unei măsuri reparatorii adoptate de Parlamentul României. În mod specific mă refer la Legea 85/2016, potrivit căreia personalul didactic care nu a obţinut hotărâri judecătoreşti pentru plata diferenţelor salariale pentru perioada octombrie 2008 - mai 2011 beneficiază, cu toate acestea, de drepturi, începând cu anul 2016, într-un mod similar acelor cadre didactice care au obţinut aceste drepturi în urma unor demersuri în instanţă şi a unor hotărâri judecătoreşti", a arătat el.

Ministrul Educaţiei a precizat că prin sumele alocate MENCŞ la rectificare vor putea fi asiguraţi "banii necesari pentru plata unora dintre titlurile executorii promise profesorilor până la sfârşitul anului trecut". "Nu au fost plătite aceste drepturi până la sfârşitul anului 2015 şi acum putem să asigurăm banii pentru a plăti aceste drepturi salariale care au fost câştigate în instanţă în anii anteriori. (...) Este un capitol care era aşteptat şi soluţia aceasta este extrem de importantă pentru întregul sistem de învăţământ din România", a precizat el.

Dumitru a reamintit că, "pentru prima dată, Ministerul Educaţiei asigură manuale şcolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a". "Este vorba de un efort bugetar de aproximativ 32 de milioane de lei pentru asigurarea a peste 3,6 milioane de manuale şcolare noi. (...) Este vorba aici, totodată, de o prevedere legală care se aplică din anul şcolar 2016 - 2017", a menţionat ministrul. Potrivit acestuia, "un alt proiect important, aşteptat de elevi, este decontarea navetei". "Există un prim proiect de ordonanţă de urgenţă, elaborat în parteneriat cu Cancelaria prim-ministrului, astfel încât să putem asigura decontarea navetei elevilor. OUG rezolvă problema nedecontării integrale a costurilor de navetă ale elevilor care studiază în altă localitate decât în aceea de domiciliu. În acest moment luăm în calcul varianta de a asigura 50% din costuri din bugetul naţional, restul urmând să provină din bugetele locale ale Consiliilor Judeţene", a declarat Mircea Dumitru.

Ministrul Educaţiei a făcut referire şi la "proiectul de OUG pentru asigurarea unei mese calde pentru elevii din învăţământul preuniversitar". "Proiectul pilot la care ministerul a lucrat alături de Ministerul Finanţelor vizează 21 de şcoli alese astfel încât să acopere întreaga diversitate de unităţi de învăţământ din România", a precizat Mircea Dumitru. De asemenea, ministrul s-a referit şi la un program educaţional pe care MENCŞ are în plan să îl demareze din această toamnă şi anume "Profesori motivaţi în şcoli defavorizate". "Aceasta este, de fapt, o componentă a unei strategii mai largi a Guvernului, un pachet de măsuri antisărăcie, pe care l-am şi discutat în detaliu, şi am şi anunţat public acum câteva zile împreună cu domnul ministru Ghinea, care sunt liniile principale ale acestei viziuni strategice. Ceea ce ne dorim aici, în ceea ce priveşte componenta educaţională, este nevoia de a sprijini cadrele didactice care predau în şcolile defavorizate din întreaga ţară. Ministerul Fondurilor Europene a lansat o linie de finanţare care sprijină atragerea tinerilor profesionişti pentru a preda în şcoli defavorizate din întreaga ţară. Bugetul care a fost alocat este de 25 de milioane de euro şi avem în vedere acele zone, în primul rând, în care sunt copii cu risc ridicat de abandon şcolar, copii care provin din familii sărace, defavorizate, copii care au diverse dizabilităţi sau care provin din etnia romă. De asemenea, copii care locuiesc în comunităţi izolate sau aceia care se află în regim de şcoală de penitenciar sau de reeducare", a explicat Mircea Dumitru, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.