Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Educației, Monica Anisie, solicitare către profesori: Copiii să citească la școală 20 de minute zilnic

Inquam Photos / Octav Ganea
monica anisie

Ministrul Educației, Monica Anisie, a transmis, joi, o Scrisoare deschisă către toți profesorii, în care le solicită ca fiecare copil să lectureze, zilnic, 20 de minute la școală, solicitând educatoarelor să le citească celor mici din cărți potrivite, iar mai apoi să încurajeze întrebările, anunță MEDIAFAX.

Ministrul Educației susține, în documentul transmis joi, că toți profesorii trebuie să se asigure că fiecare elev înțelege noțiunile predate, pentru că „un copil care înțelege ce se așteaptă de la el poate să dea răspunsuri mai bune, poate să meargă bucuros la școală”.

Citește și: SHOW la ÎCCJ! Gigi Becali a venit să își ceară reabilitarea: 'Dacă desființează SIIJ, nu mai e de stat în țara asta'

În plus, Anisie este de părere că lectura și discuțiile pe marginea celor citite sunt „cei mai buni prieteni pe drumul dezvoltării gândirii critice”.

Totodată, sursa citată le cere și părinților să le citească 20 de minute, în fiecare zi, copiilor.

Mai jos, redăm integral scrisoarea deschisă a ministrului:

„Mă adresez dumneavoastră ca părinte, profesor și ministru al educației și cercetării.

Întreaga mea carieră profesională a fost și este dedicată școlii și consider că nimic nu se compară cu strălucirea din ochii unui copil care înțelege, întâia dată, cum se transformă literele în cuvinte, cuvintele în înțeles.

De Ziua Culturii Naționale, sub semnul lui 2020, la Ateneul Român, am lansat invitația pentru a readuce lectura în practica de la clasă și în familii, ca o experiență care să îi ajute pe copii să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc. Propunerea mea este ca în toate școlile din România fiecare copil să citească 20 minute pe zi. Totodată, îi invit pe părinți și bunici să citească sau să-i sprijine pe copii să citească încă 20 de minute și, dacă este posibil, să discute împreună despre cele citite.

Citește și: Olguța Vasilescu mută tunurile pe Guvernul Orban: ‘Ca să știți pentru cine se bate PNL’ .

Mă adresez tuturor pentru că am încredere în toți profesorii, nu numai în profesorii de limbă și literatură română, arte și științe sociale. Gândul meu este și către profesorii de științe sau matematică. Îmi doresc ca fiecare dintre dumneavoastră să se asigure că fiecare elev înțelege noțiunile predate și cerințele temelor primite, indiferent de disciplină. Un copil care înțelege ce se așteaptă de la el poate să dea răspunsuri mai bune, poate să meargă bucuros la școală.

Lectura și discuțiile pe marginea celor citite sunt cei mai buni prieteni pe drumul dezvoltării gândirii critice și în construirea de sine, din prima zi a parcursului educațional. Astfel, pentru cei mai mici, le solicit educatoarelor să le citească copiilor din cărți potrivite. Să îi încurajeze să întrebe, să aibă răbdare cu ritmul lor de înțelegere, să le dea timp pentru mirări și pentru ca aceștia să își imagineze lumile descrise în cărți.

Invitația mea de astăzi este și pentru realizarea unei punți, prin lectură, între părinți și profesori. Nu există o școală de părinți, însă eu știu că cititul împreună răspunde nevoii atât de mari a copiilor de a fi împreună cu părinții. Dăruiți timp, măcar 20 de minute pe zi, copiilor dumneavoastră, citindu-le! Nu costă mult și nu necesită pregătiri și energii deosebite. Iar copiii vor prețui mereu aceste clipe.

Citește și: Radu Tudor intră în ei: `Nu trebuie să aşteptăm`!

Îmi doresc ca lectura să fie o prioritate în înțelegerea lumii și a sinelui, dar, pentru aceasta, am nevoie de ajutorul dumneavoastră. De azi, știu că putem reuși, 20 de minute la școală și 20 de minute acasă. Împreună”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.