Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Energiei anunță demararea unui program uriaș de investiții în energie

F. P.
Facebook
virgil popescu

La Complexul Energetic Oltenia va primi peste 1 miliard de euro pentru a-și moderniza activitatea și pentru a o face sustenabilă. Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat vineri, 18 februarie, că au fost depuse proiecte de investiții la CEO cu finanțare din Fondul pentru Modernizare.

„Am depus noi proiecte de investiții cu finanțare din Fondul pentru Modernizare. Este vorba de 8 proiecte de producție energie din resurse regenerabile (Panouri Fotovoltaice - Rovinari, Pinoasa, Ișalnița, Turceni, Rovinari, Bohorelu, Tismana 1 și Tismana 2), iar capacitatea de producție va fi de 735 MW. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 670 milioane de euro, din care valoarea solicitată din Fondul de Modernizare este de aproximativ 470 milioane de euro. Suntem pregătiți să investim masiv în sistemul energetic din România! Pentru CEO, până acum, s-au depus proiecte de investiții cu finanțare din Fondul pentru Modernizare în valoare totală de peste 1,4 miliarde de euro”, a anunțat Virgil Popescu.

Aplicațiile de astăzi vin după ce la sfârșitul lunii ianuarie tot cu finanțare din Fondul pentru Modernizare au fost depuse alte două proiecte de investiții importante pentru CEO.

„Complexul Energetic Oltenia a depus o aplicație pentru finanțarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a două proiecte importante. Este vorba despre: Construcția unei centrale electrice pe gaz natural de aproximativ 475 MW la Turceni; Constructia unei centrale electrice pe gaz natural de aproximativ 850 MW la Ișalnița. Total Capex - peste 800 milioane de euro! Aplicațiile au fost depuse după ce ieri Comisia Europeană a aprobat planul de eficientizare al Complexului Energetic Oltenia și ajutorul de stat de 2,66 miliarde euro pentru realizarea acestui plan.

Fondul pentru modernizare, în baza prevederilor Regulamentului CE nr. 1001/2020, are o alocare estimată în prezent la peste 15 miliarde de euro (în funcție de cotația viitoare a certificatelor CO2) cu o perioadă de implementare până în decembrie 2030”, anunțat atunci Virgil Popescu.

Anul 2022 se anunță a fi unul foarte important pentru demararea investițiilor în sectorul energetic din România. Pe lângă miliardele de euro care vor fi alocate prin Fondul pentru Modernizare, nu doar pentru CEO, sunt și bani din PNRR. Miercuri ministerul Energiei a lansat în dezbatere mai multe ghiduri pentru call de proiecte pe PNRR în valoare de aproximativ 900 milioane de euro.

„Am lansat în dezbatere publică mai multe ghiduri pentru accesarea a sute de milioane de euro din PNRR!!! Vom lansa la sfârșitul lunii martie mai multe call-uri de proiecte pentru investiții în noi capacități de producție electrică din surse regenerabile, pentru dezvoltarea de capacități de producţie pe gaze, flexibile și de înaltă eficienţă și pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în termoficarea urbană”, mai anunța ministrul Energiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.