Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Energiei face marele anunț: modul în care vor fi compensate facturile la energie

Guvernul Romaniei
Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat cum se vor compensa facturile la energie și gaze pentru clienții casnici. Astfel, compensarea se va acorda la consumul mediu, iar 65% dintre cei racordați la gaze naturale vor beneficia de ea.

„Am finalizat ordonanţa de urgenţă cu privire la compensarea facturilor pentru clienţii casnici. Vorbim de 5.200.000 de gospodării, deci vreo 13 milioane de români şi 2.200.000 de gospodării la gaze naturale, deci practic 3 milioane şi ceva de români, practic 65% din cei racordaţi la energie electrică şi, la fel, 65% din cei care sunt racordaţi la gaze naturale. Vorbim de compensarea consumurilor medii: la energie electrică, vorbim de o compensare pentru consum mediu între 30 de kw şi 200 de kw/lună, deci între 150 şi 1000 de kilowatţi pe o perioadă de 5 luni, între 1 noiembrie şi 31 martie, iar la gaze naturale vorbim de o compensare de la un consum minim de 100 de m3/an şi 1200 de m3/an. De ce spun pe an? Pentru că acolo este un consum anual, dintre care o să compensăm perioada de iarnă -80%, pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă. La gaze naturale vorbim de un procent de 25% din factură pentru toţi consumatorii care se încadrează în această plajă de consum. Această plajă de consum este definită de la o garsonieră până la o unitate locativă de până în 120 de mp, iar la energie electrică vorbim de o compensare pe factură care va ajunge la 21 de bani pe kilowatt, 210 lei pe megawatt. În factura lunară a omului acasă, dacă se încadrează în această plajă de consum şi totul se va regulariza la 5 luni, va apărea pe factură, cu minus, în fiecare lună, această sumă. Omul va plăti mai puţin la energie electrică cu 21 înmulţit cu numărul de kilowatţi, iar la factura de gaze va fi mai puţin cu 25% din valoarea ei. Totul se face by default, ca să nu mai punem oamenii pe drumuri, să nu mai aducă adeverinţe ca să demonstreze că au venituri medii pe gospodărie. Este suficient ce se întâmplă la consumatorul vulnerabil unde este nevoie să demonstreze că este vulnerabil. Furnizorii îşi vor recupera banii pentru că la sfârşitul fiecărei luni vor face un decont centralizat pe care îl vor prezenta ministerului Muncii”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, informează Mediafax.

De ce nu sunt citite contoarele oamenilor şi sunt umflate facturile prin estimări greșite? Ministrul Popescu spune că distribuitorii sunt obligaţi să facă acest lucru: „Distribuitorii au obligaţia să citească contoarele. Vor fi obligaţi să citească contoarele la 3 luni. Şi la Electrica au fost probleme cu cititul contoarelor. Toţi distribuitorii au această problemă. Scopul este să plătim cât consumăm. La firmele furnizoare, la energie şi gaze, cred că mai trebuie făcut un filtru. Firmele furnizoare sunt licenţiate de ANRE iar condiţiile sunt laxe. Trebuie să modificăm legislaţia secundară în privinţa asta”.

„Fenomenul scumpirii este global, nu mai este european. S-a triplat preţul certificatului de CO2. S-a scumpit preţul energiei electrice produsă din combustibil fosil. De la 1 iulie, preţul gazului s-a triplat pe pieţele regionale. Federaţia Rusă face presiuni pentru deschiderea Nord Stream 2. Preţul gazului a crescut de la 22 de euro, la 70 de euro. Energia electrică produsă pe bază de gaze s-a scumpit şi ea. Şi pe piaţa bursieră, preţul energiei a crescut”, a declarat ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.