Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Energiei trage un semnal de alarmă: 'Suntem într-o furtună perfectă în toată Europa'

virgil popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că toată Europa este „într-o furtună perfectă”, o combinație de factori ca urmare a șantajului rusesc.

„Suntem într-o criză energetică. Într-o anumită parte a Europei lipsește și energia. E adevărat că este suficientă, că circulă. Se repoziționează în momentul de față fluxurile de energetică. Avem o criză energetică dată de gazul natural, de șantajul rusesc, care duce automat toate prețurile în sus, inclusiv la energie electrică. Avem și o criză a prețurilor, avem și un război, deci suntem așa, într-o furtună perfectă în toată Europa, și trebuie să gestionăm foarte bine acest lucru, trebuie gestionat și vă asigur că noi, în România, îl vom ține sub control”, a precizat ministrul energiei, la postul Digi24.

El a dat asigurări că România poate trece cu bine peste iarnă și că are suficient gaz.

„Vom trece, avem cantitățile de gaze necesare. În momentul de față avem 2,306 miliarde de metri cubi, reprezentând 75,6 la sută din capacitatea de înmagazinare, adică vreau să vă zic că am depășit cifra de la 1 noiembrie anul trecut, deci avem mai mult decât aveam la 1 noiembrie anul trecut. Deci, o să depășim cu certitudine, în noiembrie anul ăsta o să fie peste 80 la sută, dar nu m-aș hazarda să spun cu cât, pentru că pe măsură ce se duce timpul și temperatura scade - și suntem în septembrie, încă mai înmagazinăm bine în septembrie - crește și consumul și atunci din producția internă și puțin din importul care vine se înmagazinează mai puțin. Deocamdată încă suntem, eu cred că la începutul lui 1 octombrie, o să fim peste 80 la sută”, a arătat Virgil Popescu.

În plus, ministrul a subliniat că în controversata ordonanță pe energie recent adoptată, există „o schimbare majoră în această iarnă pentru cei care au centrale individuale: nu mai există acel plafon de consum”. „Iarna trecută, dacă nu mă înșel, era la început 1.000 de metri cubi, apoi pe toată perioada de iarnă a fost parcă 1.200 de metri cubi. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de prețul gazului, care este același ca iarna trecută, 31 de bani, pentru oricât consumi. Deci, indiferent dacă e o casă mare sau o casă mai mică, tocmai pentru a nu mai avea probleme - mai sunt pensionari care stau în case mari, stau singuri și mai sunt case care nu sunt încă foarte bine eficientizate energetic din punct de vedere al anvelopării. Sunt multe lucruri de care ne-am lovit în iarna trecută. Deci, spre deosebire de electricitate, la gaz este un preț fix de 31 de bani care nu mai are un plafon de consum”, a punctat Virgil Popescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.