Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vestea pe care nimeni nu o dorea! Ministrul Energiei: 'Vom avea o iarnă complicată'

Guvernul Romaniei
Virgil Popescu

Ministrul energiei Virgil Popescu recunoaște că va fi o iarnă complicată pentru Europa în privința alimentării cu gaze, dar spune că România nu este atât de dependentă de gazul rusesc. În plus, importurile României nu se fac prin Nord Stream și nici măcar prin gazoductele din Ucraina, ci prin TurkStream, prin Coridorul Trans-Balcanic.

„Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă. Mai sunt depus la cap la cap niște lucruri cu privire la tranzitul acestor gaze în așa fel încât să le putem aduce în România. Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic, pentru că ați văzut interconectorul între Grecia și Bulgaria în continuare nu este finalizat. Sperăm să fie finalizat până la începerea iernii, dar nu luăm în calcul și discutăm de Coridorul Trans-Balcanic”, a declarat ministrul energiei, Virgil Popescu, la postul de televiziune Digi24.

„Nord Stream alimentează nordul Europei, în principal Germania și de acolo duce spre alte țări. Gazele din Rusia pentru România și partea aceasta de Balcani vin prin TurkStream, nici măcar prin conducta care trece prin Ucraina. Inclusiv Ungaria ia prin TurkStream și BalcanStream o parte, o parte ia și prin BRUA, prin conducta noastră, tot din TurkStream Coridor, și o parte prin Ucraina. Dar fluxul de gaze Rusia-Ucraina-România, care a funcționat anul trecut și în iarna trecută, în momentul de față nu mai funcționează, s-a redirecționat pe zona de sud”, a explicat Virgil Popescu la Digi24. El a reamintit că pe 9 septembrie va fi prezent la Consiliul extraordinar al miniștrilor energiei din UE, unde se vor lua discuție toate soluțiile pentru a face față la „șantajul” Rusiei cu gazul natural. „Rămâne însă impactul asupra prețului. Am tot spus că orice declarație a unui oficial din Rusia automat pune o presiune pe preț. Se calmaseră cât de cât prețurile, acum au început iar să crească la gazul natural. De aceea e foarte important și salut decizia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la plafonarea prețului”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.