Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Energiei vrea falimentul RADET-ului

radet

Problemele pe care le are RADET-ul nu mai țin doar de competența administrației locale, ci și de cea a Guvernului. După ce în ultimii doi ani riscul ca bucureștenii să rămână fără căldură și apă caldă a fost unul real, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că singura soluție viabilă ar fi intrarea RADET-ului în faliment și crearea unui nou serviciu.

Sunt două variante. Vom vedea care e mai avantajoasă și pentru stat și pentru municipalitate. Părerea mea este că intrarea RADET-ului în faliment și crearea de către Primărie a unui nou serviciu este cea mai bună variantă, o dată — pentru că Primăria nu are posibilitate, nici RADET-ul, să recupereze toate acele penalități, evident nu pot asigura în acest moment un ritm al plăților. Trebuie crescut nivelul subvențiilor, iar din acest faliment ELCEN-ul ar obține din TVA-ul plătit la facturile neîncasate, 150 de milioane de euro s-ar returna, bani cu care ar putea să facă multe, inclusiv investiții în infrastructură, a spus Andrei Gerea.

Ministrul Energiei susține că intrarea în faliment a RADET ar scuti cetățeanul de costuri suplimentare. Situația RADET este complicată. În ultimii doi ani Primăria Capitalei propunea fuziunea RADET-ului cu ELCEN, lucru care nu s-a întâmplat.

Totodată, regia acumulează tot mai multe datorii și riscul ca bucureștenii să rămână fără apă caldă și căldură în mijlocul iernii este foarte mare.

Pe de altă parte, tot sistemul de încălzire din București are nevoie de modernizare, dar nu există bani pentru așa ceva. RADET-ul a fost un subiect sensibil și de scandal în cadrul Consiliului General al Municipului București și primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care acum se află în arest preventiv.

Consilierii municipali ai PNL au propus un acord pentru bucureșteni, la scurt timp după suspendarea lui Sorin Oprescu. Pactul include și câteva linii generale cu privire la RADET:

Evitarea colapsului RADET-ului prin aprobarea bugetului rectificat pe 2014, aprobarea bugetului pe 2015 și deblocarea a 150 de milioane lei, sume legal cuvenite acestei regii pentru asigurarea finanțării reparațiilor necesare pentru pornirea încălzirii pe timp de iarnă.

 

Transformarea acestei regii în societate comercială, în vederea încheierii contractului de delegare a serviciului între Primăria Municipiului București și RADET, cu obligații și responsabilități clare privind calitatea furnizării apei calde și a căldurii, precum și plata la timp a diferenței de tarif a energiei termice furnizate populației, transformare adoptată de Consiliul General încă din 2014.

Activitatea regiei a fost nerentabilă înregistrând pierderi, apogeul fiind înregistrat în ultimul an, când pierderea înregistrată a fost de 308.844.275 lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.