Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanțelor, CRITICAT pentru declarațiile privind desființarea pilonului II de pensii

economica
Ionut Misa

"OPPC consideră că recentele declarații ale ministrului finanțelor publice cu privire la desființarea Pilonului II al sistemului de pensii și la transferarea sumelor de bani cotizate către contribuabili, făcute de o manieră incompatibilă cu normele legale care reglementează diseminarea informațiilor pe piața de capital, reprezintă un act de natură să afecteze stabilitatea piețelor financiare din România și încrederea investitorilor în aceste piețe. Faptul că aceste declarații au fost retractate în cursul aceleiași zile nu a avut decât efectul de a potența starea de confuzie și de neadecvare la dispozițiile legale, create prin afirmațiile ministrului finanțelor publice", se arată în document.

Potrivit acestuia, evoluția cursurilor celor mai importante instrumente financiare tranzacționate la Bursa de Valori București constituie o dovadă elocventă în acest sens.

Citește și: Băsescu, reacţie DURĂ la războiul din DNA: 'Justiţia, incapabilă să se autoadministreze'-VIDEO

"Este dincolo de orice dubiu că încrederea investitorilor în piața de capital poate fi afectată substanțial ca efect al unor declarații guvernamentale referitoare la desființarea unei componente a sistemului de pensii. Investitorii pot cu ușurință anticipa faptul că restituirea banilor către cotizanți presupune o vânzare forțată, accelerată a activelor fondurilor de pensii și, astfel, poate conduce la prăbușirea prețurilor instrumentelor financiare deținute de acestea, din cauza presiunii la vânzare create", menționează sursa citată, conform Agerpres.

Din perspectiva conținutului declarației ministrului, Organizația Profesioniștilor Pieței de Capital este de părere că o astfel de măsură privind desființarea unei componente a sistemului de pensii, cu efect potențial major, inclusiv pentru populație, nu poate fi avansată fără consultarea prealabilă a principalelor părți vizate și, mai ales, fără o analiză solidă și aprofundată a impactului acesteia.

Citește și: Marian Godină, mărturisiri fără precedent: 'Sunt lucruri cu adevărat tari'

"Din perspectiva legalității modului de difuzare a informației, apreciem că astfel de propuneri, comunicate de către un ministru al Guvernului României, este recomandabil să fie transmise oficial, prin intermediul unui comunicat asumat de emitentul său și diseminat către toți participanții la piața de capital într-un mod adecvat, prin asigurarea unui tratament egal privind accesul la informația respectivă. Organizația Profesioniștilor Pieței de Capital își exprimă speranța că a fost vorba de o declarație inițială făcută din eroare și nu de un act deliberat având drept obiectiv scăderea cotațiilor principalelor acțiuni tranzacționate la Bursa de Valori București. Acest eveniment subliniază, o dată în plus, necesitatea unei reglementări clare și explicite a modalității în care persoane care ocupă funcții oficiale în cadrul unei puteri a statului transmit către public anumite informații care pot avea impact major asupra piețelor financiare", precizează OPPC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.