Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a semnat prima cerere de plată în cadrul Acordului de împrumut privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă

Ministerul Finanțelor Publice
Adrian Caciu

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a semnat, marţi, prima cerere de plată, în valoare de 907,669 milioane de euro în cadrul Acordului de împrumut privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, informează un comunicat al ministerului de resort.

Potrivit sursei citate, documentul a fost semnat de ministrul Finanţelor în contextul în care România a trimis la Bruxelles cererea de plată în valoare totală de 3 miliarde de euro.

Aceasta este prima din cele 10 tranşe programate pentru a fi disponibilizate în perioada 2022-2026. Potrivit Regulamentului privind instituirea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, statele membre au posibilitatea de a transmite cereri de plată de două ori pe an, potrivit Agerpres.ro.

"Guvernul are ca prioritate zero implementarea cât mai rapidă şi eficientă a reformelor asumate prin PNRR. România a îndeplinit la timp şi integral cele 7 jaloane asociate acestei tranşe prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar transmiterea cererii de plată către Comisia Europeană a fost condiţionată de acest lucru. Acesta este încă un pas pe care îl parcurgem pentru ca fiecare ban cheltuit să fie pentru modernizarea ţării", a declarat Adrian Câciu.

Ministerul de Finanţe precizează că fiecare tragere din împrumut este acordată în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene, şi are o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de graţie de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este structurat pe cei 6 piloni prevăzuţi în Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi este împărţit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României şi, concomitent, să urmărească priorităţile Comisiei Europene. Cei şase piloni sunt: tranziţie verde, transformare digitală, creştere inteligentă, coeziune socială şi teritorială, sănătate şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, politici pentru generaţia următoare, copii şi tineri.

Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă are o valoare totală de 14,94 miliarde de euro şi a fost semnat în 2021 cu Comisia Europeană.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis, marţi, Comisiei Europene, prima cerere de plată din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro. Din această sumă, 2,03 miliarde euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil, iar 0,90 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut.

Din suma solicitată spre rambursare prin cererea de plată, România va încasa 2,56 miliarde euro, valoarea ce rezultă după deducerea prefinanţării primite până în prezent. Concret, din componenta de granturi, va fi rambursată o sumă de 1,77 miliarde euro, iar din cea aferentă împrumuturilor 0,78 miliarde euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.