Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanţelor spune că România e ATACATĂ din exterior: De ce a PICAT leul

www.romanialibera.ro
curs valutar leu, euro

Ministrul finanţelor publice, Ştefan Viorel, a declarat joi la Galaţi, într-o conferinţă de presă, că două-trei influenţe externe au dus la creşterea euro în defavoarea leului, dar şi câteva elemente interne.

El a precizat că factorii care au influenţat evoluţia euro şi implicit deprecierea leului sunt politica administraţiei Trump, perspectivele Uniunii Europene, Brexitul, comentariile despre stabilitatea ţării, dar şi politica Băncii Naţionale, scrie agerpres.ro.

Citește și: FOTO HOT Nicki Minaj și-a arătat sânii la un eveniment de modă la Paris

,,Sunt două-trei influenţe externe care sunt vizibile, mediile financiare le ştiu, le aşteaptă, nu e o noutate. Deci, politica expansionistă a administraţiei Trump, noua politică a Trezoreriei Americane de creştere a dobânzilor la dolar generează un impact asupra evoluţiei euro şi a tot ceea ce este legat de euro, inclusiv leul şi toate valutele din jur. Pe de altă parte, e vorba despre un proces de inflaţie pe care îl sesizăm la nivel de Uniune Europeană, iar ca ciudăţenie a ajuns leul să fie cu inflaţie mai mică decât euro, dar acesta nu poate fi termen lung şi atunci se propagă şi asupra leului. De asemenea, discuţiile despre perspectiva Uniunii Europene, Brexitul, completează tabloul factorilor externi, la care aşi adăuga evoluţiile din economia internă, comentariile în legătură cu stabilitatea politică economică, bugetară, ar putea şi acestea să fie o cauză. Dar, pe de altă parte, eu cred că este un test pe care fie speculatorii îl fac pe piaţa imobiliară, fie poate chiar Banca Naţională încearcă să testeze limita de suportabilitate şi devalorizarea se va corecta într-un timp foarte scurt de timp. Dacă ne uităm în spate, şi în ianuarie a fost o perioadă de aproximativ trei zile când leul a fost foarte volatil, dar şi-a revenit. Cert este că economia românească este o destinaţie interesantă pentru investitorii financiari, la fiecare emisiune de obligaţiuni a statului român există suprasubscriere, randamentele sunt competitive, deci nu avem motive de îngrijorare. Sunt evoluţii normale într-o economie caracterizată prin risc", a afirmat ministrul Ştefan Viorel.

Citește și: Jocul lui Ponta cu Dragnea. Ce a vrut sa-i transmita Tariceanu lui Iohannis

Ministrul finanţelor publice s-a aflat joi la Galaţi, unde a participat alături de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, la o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale interesate de accesarea de proiecte cu finanţare nerambursabilă în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi în cadrul programelor de finanţare ale Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.