Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul francez al Finanţelor va susţine necesitatea relaxării regulilor bugetare la întâlnirea cu omologul german

caleaeuropeana.ro
Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, va încerca să îl convingă luni pe noul său omolog german, liberalul Christian Lindner, de necesitatea de a relaxa regulile bugetare europene, în condiţiile în care numeroase state europene au văzut cum datoria lor a explodat în perioada crizei sanitare, informează AFP.

Pactul de stabilitate şi creştere limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB. În forma actuală, regulile bugetare cer reduceri anuale ale datoriilor publice care sunt prea ambiţioase pentru majoritatea ţărilor membre UE şi oferă prea puţin sprijin explicit pentru investiţiile guvernamentale. Însă, guvernele statelor membre au opinii divizate cu privire la amploarea modificărilor necesare. Statele membre din sudul Europei sunt mai interesate decât statele din nordul continentului de relaxarea prevederilor referitoare la reducerea datoriilor şi conferirea unui statul special investiţiilor, de exemplu prin excluderea lor de la calculul deficitului, potrivit Agerpres.

"Vom avea o discuţie împreună pentru a şti dacă trebuie ca toate statele membre din zona euro să aibă aceeaşi traiectorie şi acelaşi ritm, cu aceleaşi cerinţe, sau dacă este mai bine să ţinem cont de realitatea ieşirii din criză, în care anumite state, precum Italia, au o datorie de peste 160%, în timp ce altele, precum Germania, au o datorie mult mai mică", a afirmat Bruno Le Maire pentru postul de televiziune BFMTV şi radio RMC.

Ministrul francez al Finanţelor urmează să se întâlnească luni seara cu omologul său german, Christian Lindner, provenit dintr-un partid liberal şi fervent susţinător al rigorii bugetare. În acordul pe care l-au convenit, cele trei partide care vor forma noul Guvern de coaliţie de la Berlin s-au angajat să consolideze uniunea economică şi monetară şi de asemenea au semnalat că sunt deschise la ideea reformării regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere.

Franţa, ţară a cărei datorie ar urma să ajungă la finele acestui an la 115% din PIB, consideră că regula care plafonează deficitul public la 3% din PIB este "depăşită", cum a declarat joi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron cu prilejul primei sale conferinţă de presă în perioada preşedinţiei franceze a UE. "Ar trebui să revenim la reguli care să permită convergenţa economiilor noastre...dar nu putem să facem ca şi cum nimic nu s-a întâmplat...şi să revenim la cadrul bugetar creat la începutul anilor 90", a subliniat Emmanuel Macron.

"Nu ar fi mai potrivit să avem o traiectorie de reducere a datoriei, un drum de reducere a datoriei care să fie diferit de la un stat la altul?" a insistat luni Bruno Le Maire.

Palatul Bercy (-Ministerul Economiei şi Finanţelor din Franţa- nr.) estimează, de asemenea, că obiectivul privind limitarea datoriei la 60% din PIB este unul "caduc", dată fiind situaţia finanţelor publice în numeroase state membre la ieşirea din criză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.