Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul german al economiei: 'Trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău'

Politico
Robert Habeck

Germania plănuiește să mențină în stand-by două dintre cele trei centrale nucleare rămase, dincolo de termenul limită de la sfârșitul anului pentru a renunța complet la acest combustibil, pentru a se asigura că va avea suficientă energie electrică pe durata iernii, în timp ce se confruntă cu o criză de aprovizionare cu gaze, transmite Reuters.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat luni că această măsură nu înseamnă că Berlinul renunță la promisiunea sa de lungă durată de a renunța la energia nucleară până la sfârșitul anului 2022.

Habeck a declarat că un test de stres efectuat de operatorii rețelelor electrice a arătat că ar putea exista ore de criză în aprovizionarea cu energie electrică pe parcursul iernii, având în vedere restricțiile de pe piața energetică europeană.

"Rămâne foarte improbabil să avem situații de criză și scenarii extreme", a spus Habeck. "Trebuie să fac tot ce este necesar pentru a garanta pe deplin securitatea aprovizionării".

Mișcarea este deosebit de greu de înghițit pentru Verzii lui Habeck, care au luat naștere din mișcarea antinucleară din anii 1970, deși ieșirea a fost inițiată de fostul cancelar conservator Angela Merkel după dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011.

Verzii și alți opozanți ai energiei nucleare consideră că aceasta este o tehnologie cu risc ridicat care generează deșeuri radioactive ce ar rămâne o povară pentru generațiile viitoare.

În timp ce toate cele trei reactoare nucleare rămase în Germania ar urma să se închidă până la 31 decembrie 2022, centralele sudice Isar 2 și Neckarwestheim 2 ar rămâne în rezervă pentru orice urgență, până la jumătatea lunii aprilie a anului viitor.

Ambele centrale au o capacitate de 1.400 de megawați (MW) și sunt operate de E.ON și, respectiv, EnBW.

PREGĂTIȚI-VĂ PENTRU CE E MAI RĂU!

Habeck a declarat că cele două centrale nu vor fi echipate cu elemente de combustibil proaspăt, iar rezerva este doar o opțiune.

"Trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă. "Centralele se vor redeschide doar atunci când va fi nevoie de mai multă energie".

Întrebat de ce guvernul nu a optat pentru o funcționare mai lungă a centralelor pentru a ajuta la limitarea prețurilor galopante la energie, el a spus că a răspuns cu o taxă pentru producătorii de energie care ar ajuta la protejarea consumatorilor prin redistribuirea profiturilor din energie.

Berlinul a luat, de asemenea, măsuri pentru a asigura aprovizionarea cu energie electrică, cum ar fi resuscitarea unor centrale electrice pe cărbune oprite și creșterea capacităților rețelei, a spus el, adăugând că aprovizionarea cu energie electrică a Germaniei este de obicei foarte sigură și că este un exportator de energie.

Cu toate acestea, Germania face parte dintr-un sistem european care a fost afectat de o criză nucleară în Franța și de o secetă care a redus producția hidroelectrică și aprovizionarea cu apă de răcire a centralelor termice, precum și de împiedicarea livrărilor de cărbune cu barje.

Până în iarna 2023/24, Germania va avea capacități suplimentare de import de gaze sub forma unor unități plutitoare de stocare și regazeificare (FSRU), a declarat guvernul.

Nordul Germaniei, unde se află cel de-al treilea reactor nuclear rămas, Emsland, ar putea fi capabil să opereze capacități de generare a energiei electrice pe bază de petrol, dacă este necesar, a adăugat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.