Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul italian de externe face o vizită-fulger în Libia

www.facebook.com
Luigi di Maio

Ministrul italian de externe, Luigi di Maio, a sosit miercuri în Libia pentru o vizită-fulger, transmite AFP, preluând agenţiile italiene AGI şi ANSA,potrivit Agerpres.

Di Maio urmează să se întâlnească cu premierul Fayez el-Sarraj, care conduce Guvernul de uniune naţională de la Tripoli (GNA), recunoscut de ONU, precum şi cu miniştrii de externe şi de interne.

Surse din anturajul lui Di Maio, citate de cotidianul Il Messaggero, au afirmat că 'Libia rămâne o prioritate', 'dosarul nostru cel mai important, care priveşte securitatea naţională'.

'Nu putem permite o împărţire a ţării. Din acest motiv ne-am deplasat mai întâi la Ankara, un canal pe care l-am păstrat în permanenţă deschis', au indicat sursele din Ministerul de Externe de la Roma.

Citește și: Mita cerută de directorul Unifarm unei societăți pentru achiziția de măști și combinezoane a fost de 760.000 de euro - Ionel și-ar fi pus un subaltern să mintă

Şeful diplomaţiei italiene s-a aflat pe 19 iunie în Turcia, ţară care susţine militar GNA împotriva forţelor mareşalului Khalifa Haftar.

Precedenta vizită a lui Di Maio în Libia a avut loc în ianuarie.

Conform cotidianului La Repubblica, ministrul urmează să examineze miercuri un 'memorandum' de cooperare modificat între Italia şi Libia, referitor în special la problema imigraţiei. Acelaşi cotidian face referire şi la un ajutor al Italiei, fostă putere colonială în Libia, pentru deminarea cartierelor sudice din Tripoli.

Situaţia din Libia s-a deteriorat în ultimele săptămâni. După mai multe luni de ofensivă spre Tripoli, forţele lui Haftar au suferit înfrângeri grele în faţa trupelor pro-GNA, sprijinite de drone şi de consilieri militari turci.

Forţele GNA vizează acum oraşul de coastă Sirt, aflat la 450 km est de Tripoli şi poartă strategică de acces spre fieful lui Haftar din estul ţării.

Guvernul de la Cairo a avertizat sâmbătă că orice înaintare a trupelor pro-GNA spre Sirt ar putea declanşa o intervenţie directă a Egiptului, avertisment văzut ca o 'declaraţie de război' de guvernul de la Tripoli.

Egiptul face parte dintre susţinătorii lui Haftar, alături de Emiratele Arabe Unite şi de Libia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.