Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiției NU renunță la proiectul pe legile Justiției și pasează cartoful fierbinte: 'Decizia poate fi luată la celelalte paliere'

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat vineri, la Craiova, că sunt luate în considerare multe dintre propunerile făcute de Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la proiectul de modificare a legilor Justiţiei, subliniind că avizul CSM este unul consultativ, informează agerpres.ro

Întrebat dacă va promova proiectul de lege cu avizul negativ de la CSM, ministrul Justiţiei a afirmat că nu poate retrage proiectul, ci îl va finaliza, urmând ca Guvernul sau Parlamentul să decidă care este drumul de urmat în continuare. 

"Ministerul Justiţiei redactează proiectul de lege pentru modificarea legilor Justiţiei. Avizul CSM este un aviz consultativ. Proiectul de lege pe care îl avem aproape finalizat ia în considerare multe dintre propunerile CSM. Proiectul de lege are în conţinutul lui cele mai multe propuneri venite chiar de la CSM, pentru că în 2016 iniţiativa modificării celor trei legi ale Justiţiei a venit chiar de la CSM. Prin urmare, obligaţia mea ca ministru al Justiţiei este aceea de a finaliza proiectul de lege. Eu nu pot să îl retrag, pentru că e pe biroul ministrului Justiţiei. Decizia poate fi luată la celelalte paliere: decizia poate fi a Guvernului, decizia poate fi a Parlamentului, dar nu am fizic şi nici juridic de unde să le retrag, le voi finaliza", a spus Toader. 

Ministrul Justiţiei a precizat că în momentul finalizării proiectului, va exista şi forma finală a solicitării de aviz din partea Comisiei de la Veneţia. 

"Nu puteam solicita avizul Comisiei de la Veneţia până acum, pentru că el se solicită pe forma finală a proiectului de lege şi, în momentul acela, Guvernul sau Parlamentul va decide care este drumul de urmat pentru modificarea legilor Justiţiei", a explicat Toader. 

Ministrul Justiţiei a susţinut că modificările vor fi făcute astfel încât să preia toate soluţiile de natură să îmbunătăţească şi să asigure unitatea proiectului pentru modificarea celor trei legi. 

Potrivit ministrului, modificările vor fi prezentate săptămâna viitoare, una dintre acestea făcând referire la prelungirea mandatului magistraţilor cu funcţii de conducere de la 3 ani la 4 ani. 

"Propunerile le veţi vedea săptămâna viitoare. Acum, de exemplu, pentru magistraţii care au funcţii de conducere, mandatul este de trei ani. Dânşii au apreciat că durata mandatului, aşa cum e regula în România, ar fi mai bine să fie de patru ani. Sigur, am reţinut această propunere şi probabil că este corectă, justificată, pentru ca în patru ani să ai timp de un program managerial, de ducerea la îndeplinire a unor obiective, cu posibilitatea reinvestirii sau cu posibilitatea exercitării încă a unui mandat de aceeaşi durată. Cu privire la durata mandatelor a apărut imediat că am vrea să prelungim mandatul lui X sau lui Y. Nu este adevărat. Există o regulă care spune că reglementarea ce survine nu afectează mandatele în curs, adică nici nu le prelungeşte, nici nu le scurtează", a spus Toader la Craiova. 

Universitatea din Craiova, la propunerea Facultăţii de Drept, i-a decernat vineri lui Tudorel Toader titlul academic de Doctor Honoris Causa, prilej cu care acesta a susţinut dizertaţia cu tema "Echilibrul puterilor în arhitectura statului de drept".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.