Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiţiei a descoperit Legea 317: Predoiu se laudă cu modificări legislative care există deja

Inquam Photos / Octav Ganea
catalin predoiu

Ministerul Justiţiei a anunţat luni că a finalizat procesul de reorganizare a instituţiei, activitatea fiind "consolidată pe trei planuri", respectiv elaborare legislativă, întărirea funcţiei de control şi integritate, precum şi o mai bună comunicare.

În comunicatul transmis presei, se enumeră o serie de modificări şi completări ale HG 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei. La al doilea punct se precizează: "Ministrul poate sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori."

Dacă ar fi citit Legea 317/2004, Cătălin Predoiu ar fi aflat că o asemenea posibilitate există deja pentru orice persoană interesată. Potrivit art. 45, alin. (1), "Inspecţia Judiciară se poate sesiza din oficiu sau poate fi sesizată în scris şi motivat de orice persoană interesată, inclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu abaterile disciplinare săvârşite de judecători şi procurori."

Mai mult, posibilitatea ministrului Justiţiei de a sesiza Inspecţia Judiciară este precizată şi în art. 44, alin. (3) indice 1: "Ministrul justiţiei poate sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori. Cercetarea disciplinară se efectuează de Inspecţia Judiciară, prevederile prezentei secţiuni fiind aplicabile în mod corespunzător."

Această formă a legii este în vigoare de doi ani. Anterior, ministrul Justiţiei nu numai că avea posibilitatea de a sesiza Inspecţia Judiciară, ca orice muritor de rând, ci era şi titular al acţiunii disciplinare. Cu alte cuvinte, după ancheta realizată de inspectorii judiciari, ministrul Justiţiei putea să treacă peste decizia şefului Inspecţiei Judiciare şi să exercite acţiunea disciplinară (să trimită procurorii la judecata disciplinară înaintea Secţiei pentru procurori a CSM). Aceasta prerogativă a fost eliminată din lege odată cu modificarea legilor justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.