Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiției aleargă după fugarii României: E o frustrare la nivel public, foarte mulţi mă întreabă când îi aducem pe toţi acacă

Facebook
Alina Gorghiu

Ministrul Justiției aleargă după fugarii României: E o frustrare la nivel public, foarte mulţi mă întreabă când îi aducem pe toţi acacă

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu a anunţat duminică, la B1, că va avea o întâlnire bilaterală în luna septembrie cu ministrul italian al justiţiei, pe tema fugarilor dar şi al medierii. Ea a arătat că de la începutul anului 2023 până la începutul lunii august sunt aproape 600 de fugari aduşi înapoi în ţară, 77 din Italia. Despre condiţiile de detenţie, ministrul a arătat că de 32 de ani în România niciun guvern nu a reuşit să construiască niciun penitenciar nou, construim pavilioane, reamenajăm locurile de detenţie.

”E o frustrare la nivel public, foarte mulţi mă întreabă de când a am preluat mandatulul când îi aducem pe toţi acacă. E complicat să dau un răspuns, pentru cîă fiecare persoană, fugar, că e celebru sau mai puţin celebru, urmează anumite procedur, dar da, actul de justiţie nu poate fi considerat împlinit dacă persoana condamnată nu execută pedeapsa. Sunt de la începutul anului 2023 până la începutul lunii august aproape 600 de fugari aduşi de statul român înapoi în ţară. Din Marea Britanie sunt cei mai mulţi, Spania pe locul doi şi Italia, 77 de fugari pe care am reuşit în acest timp scurt să îi aducem”, a spus ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a precizat că Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în fiecare caz prezintă faptul că cei care sunt fugari în afara ţării pot executa pedeapsa foate bine în ţară. ”Ne preocupă condiţiile din penitenciare, la sfârşitul anului vom avea 1.200 de locuri noi în sistemul penitenciar. De 32 de ani în România niciun guvern nu a reuşit să construiască niciun penitenciar nou, construim pavilioane, reamenajăm locurile de detenţie”, a spus ea.

MInistrul a precizat că sunt ”două penitenciare în achiziţie publică, la Buzău şi Ilfov, cu fonduri şi de la statul român şi încercă şi de afară, cu împrumuturi. ”Ne dăm cu stângul în dreptul la procedura de achiziţir publică, trenează procedura, e contestată”, a explicat Gorghiu, adăugând că s-a încercat şi parteneriatul public privat, în urmă cu 8 sau10 ani, dar nu a fost cu succes şi o să redeschidă acest subiect.

Ministrul Justiţiei a anunţat că pe 10 – 11 septembrie, va avea loc o conferinţă informală a miniştrilor de justiţie din statele membre UE şi va avea o bilaterală cu ministrul italian de justiţie pentru a discuta mai profund această relaţie bilaterală, nu numai pe tematica fugari, dar şi pe metode alternative de souţionare a conflictelor. ”Medierea, la ei funcţionează foarte bine, noi nu am reuşit”, a spus Alina Gorghiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.