Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, le cere afaceriștilor să nu se mai dea în judecată: Au blocat instanțele!

Inquam Photos / Octav Ganea
Alina Gorghiu

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat în cadrul Galei arbitrajului românesc că la acest moment, degrevarea instanţelor este una dintre provocările majore ale sistemului judiciar din România, iar arbitrajul comercial reprezintă o modalitate rapidă şi eficientă de soluţionare a unui conflict. Ea a precizat că susţine mijloacele alternative de soluţionare a conflictelor şi va continua să încurajeze întreg mediul de afaceri să apeleze cu încredere la arbitrajul comercial, la fel şi pe justiţiabili.

”O mare plăcere să particip ieri la Gala arbitrajului românesc! Mai ales că am marcat împreună un moment special: aniversarea a 70 de ani de existenţă a Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. O instituţie de elită, la a cărei bună reputaţie au contribuit şi contribuie, în calitate de arbitri, personalităţi marcante ale vieţii juridice. Este o onoare să le fiu colegă”, a scris Gorghiu pe Facebook.

Ministrul Justiţiei precizează că ”la acest moment, degrevarea instanţelor este una dintre provocările majore ale sistemului judiciar din România, iar arbitrajul comercial reprezintă o modalitate rapidă şi eficientă de soluţionare a unui conflict”.

”Susţin mijloacele alternative de soluţionare a conflictelor şi voi continua să încurajez întreg mediul de afaceri să apeleze cu încredere la arbitrajul comercial! La fel şi pe justiţiabili! Am convingerea că arbitrajul comercial va fi şi de aici înainte etalon de profesionalism. Felicitări, domnule preşedinte Ştefan Deaconu pentru tot ceea ce faceţi la conducerea acestei instituţii şi pentru organizarea acestui eveniment. Mult succes şi la cât mai multe aniversări memorabile!”, a mai transmis Gorghiu.

În discursul susţinut la Gala Arbitrajului românesc, Alina Gorghiu a arătat despre Curtea de arbitraj că ”a fost şi continuă să fie condusă de personalităţi consacrate ale vieţii juridice din România, cu o înaltă reputaţie profesională”.

”E o performanţă pe care această instituţie a înregistrat-o de la momentul înfiinţării, 1953, şi până în prezent. A devenit, deja, o tradiţie. Iar, lista de arbitri, întotdeauna, s-a evidenţiat prin faptul că a însumat academicieni, foşti judecători ai Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi ai Curţii Europene a Drepturilor Omului, foşti preşedinţi ai Curţii Constituţionale a României, foşti judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi profesori universitari de renume, reprezentanţi ai tuturor profesiilor liberale. Indiferent de vremuri, de provocări, de schimbări de regim, arbitrii sunt cei care au generat cartea de vizită cu care Curtea de arbitraj se prezintă la acest moment aniversar: profesionalism, o foarte bună reputaţie şi stabilitate. Care nu s-ar fi putut realiza fără înalta calitate a hotărârilor arbitrale date”, a spus ministrul.

Gorghiu mai spune: ”De 15 ani sunt un umil arbitru. Şi este o onoare pentru mine, chiar dacă participarea mea în dosare a fost una sporadică, mai degrabă din lipsă de timp. Sunt o susţinătoare a mijloacelor alternative de soluţionare a litigiilor, după cum rezultă şi din carierele pe care le-am avut în drumul meu profesional”.

Ea afirmă că ”arbitrajul comercial este o metodă eficientă de soluţionare a litigiilor”. ”Două argumente fiind de impact pentru oricine le aude: cheltuielile arbitrale sunt reduse faţă de cheltuielile de judecată, iar procedura de soluţionare este mult mai rapidă”, adaugă Gorghiu.

Alina Gorghiu menţionează că ”în special mediul de afaceri ar trebui încurajat să apeleze la arbitrajul comercial, printr-o campanie continuă de promovare, mai ales că regulile de procedură arbitrală vin în sprijinul mediului de afaceri şi sunt în concordanţă cu cele mai bune practici europene şi internaţionale”.

”Arbitrajul comercial a fost întotdeauna în pas cu tendinţele internaţionale. Iar acest fapt se datorează tratatelor, convenţiilor sau acordurilor internaţionale în domeniul arbitrajului la care România e parte. De-a lungul timpului, Curtea a semnat peste 30 de Acorduri de cooperare cu instituţii similare din alte state şi sunt sigură că numărul va continua să crească. Mă bucur să văd deschiderea Curţii pentru arbitrajul comercial internaţional. Toţi ştiu faptul că încărcătura instanţelor de judecată şi deficitul de resursă umană reprezintă probleme majore ale sistemului de justiţie. Tocmai de aceea, o prioritate a mandatului meu este degrevarea instanţelor de dosare. Astfel, încurajez justiţiabilii, cu fiecare ocazie, să aleagă cu încredere mijloacele alternative de soluţionare a litigiilor! Şi am încredere că, pentru a le face atractive şi accesibile justiţiabililor, împreună vom găsi soluţii optime”, arată ministrul Justiţiei.

Potrivit ministrului, ”pentru a cunoaşte oportunităţile oricărei profesii, este important ca informaţia să ajungă la tineri”.

”Educaţia juridică este o prioritate: tinerii trebuie să îşi ştie drepturile. Să fie încurajaţi să se îndrepte către profesii juridice, fie că vorbim de judecători, procurori, avocaţi, arbitri, mediatori şi aşa mai departe. Trebuie să le arătăm rolul important pe care profesioniştii dreptului îl au în societate”, a mai spus Gorghiu.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.