Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiţiei dă replica în scandalul modificării Legilor Justiţiei: 'Magistratul trebuie să INTERPRETEZE şi să APLICE legea...'

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Confruntat cu proteste de amploare cu privire la modificările aduse la Legile Justiţiei, ministrul Tudorel Toader dă magistraţilor, şi nu numai, un semnal dur. Ministrul Justiţiei a susţinut, într-o conferinţă de presă, că cele trei puteri în stat au competenţe stabilite clar, competenţe care trebuie respectate.

Citeşte şi: Tudorel Toader, prima reacţie după protestul de amploare al magistraţilor: 'Îşi pot exprima toate drepturile pe care legea le conferă...'

"Astăzi la orele 10 ar trebui să merg la CSM, la şedinţă, sau la comisie, unde se discută modificările la codul penal. Voi vorbi cu doamna preşedintă, dar mai mult ca sigur mă voi prezenta la comisie. În baza principiului separaţiei puterilor în stat, fiecare dintre cele 3 puteri are câte o competenţă stabilită în Constituţie. Prin urmare, magistratul trebuie să înfăptuiasca justiţia, adică să interpreteze şi să aplice legea. Dacă legea e neclară, apelează la Curtea Supremă pentru un recurs în interesul legii, ca să fie o practică unitară. Dacă e legea neconstituţională, judecătorul poate sesiza CCR, care să verifice conformitatea legii. Magistraţii, prin CSM, îşi dau avizul cu privire la legile justiţiei, şi nu la modificări din procedura penală. Îndemnul meu a fost şi va fi să rămânem toţi în matca constituţională, să ne îndeplinim fiecare atribuţiile şi competenţele stabilite constituţional şi la rang infraconstituţional.", a declarat ministrul Justiţiei.

Întrebat cu privire la participarea sa la comisie, Tudorel Toader le-a spus jurnaliştilor: "Voi susţine un punct de vedere în acord cu cele susţinute în precedent de Ministerul Justiţiei, în acord cu limitele constituţionale care îi revin ministrului Justiţiei. (...) Vorbim despre o lege care va produce efecte juridice şi până atunci sunt multe mecanisme de corectare dacă legea, proiectul are un astfel de potenţial. Când se va ajunge în dezbatere în plen, probabil voi merge şi voi susţine punctul de vedere, nu al meu ca persoană, ci al ministrului Justiţiei."

Cât despre solicitarea preşedintei CSM, Mariana Ghena, de amânare a dezbaterilor pentru a discuta toate amendamentele, ministrul Justiţiei a spus: "Ministrul Justiţiei nu vorbeşte în numele CSM, chiar dacă e membru CSM. Dacă au făcut cererea, sigur comisia specială o analizează şi o soluţionează într-un fel sau altul. Eu am înţeles că sunt solicitat să merg doar pentru modificarea Codului de Procedură penală."

Citeşte şi: Șeful Serviciului Omoruri, semnal de ALARMĂ pe modificările legilor justiției: 'Excluderea camerelor de supraveghere va duce la pedofili și criminali în serie' .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.