Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiţiei din SUA susține ca averile confiscate de la ruși să fie donate Ucrainei

thelasallian.com
oligarh

Ministrul american al justiţiei, Merrick Garland, a declarat marţi că ar susţine o eventuală iniţiativă pentru a permite ca averi confiscate oligarhilor ruşi să fie livrate "direct" Ucrainei, ţară devastată de război, potrivit AFP.

"Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să îngheţăm averile", a declarat Merrick Garland. "Dar am susţine un proiect de lege care ar permite ca o parte din aceşti bani să meargă direct în Ucraina", a afirmat el în cursul unei audieri în faţa unei Comisii a Senatului, care l-a interogat despre modul în care autorităţile ar gestiona averile ruseşti confiscate.

La începutul lunii aprilie, congresmenii nu susţinuseră un proiect de lege care ar fi autorizat Casa Albă să lichideze averile confiscate de la miliardari ruşi pentru a transmite Kievului aceste fonduri. Ideea a fost respinsă după ce puternica organizaţie de apărare a libertăţilor ACLU a indicat că un astfel de proiect ar încălca Constituţia, oligarhii neavând niciun mijloc de recurs în faţa justiţiei pentru a contesta decizia administrativă, a relatat Washington Post.

Această lege ar permite statului federal să confişte de la cetăţenii ruşi sancţionaţi bunuri estimate la peste 5 milioane de dolari. Casa Albă nu a susţinut niciodată oficial acest plan, dar asistenţi parlamentari ar fi pe cale să lucreze la amendamente la text, consultându-se cu Ministerul de Finanţe, potrivit Washington Post.

SUA şi autorităţile europene au confiscat mai multe iahturi legate de magnaţi ruşi după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie. Luna trecută, SUA au anunţat crearea unei celule dedicate urmăririi "oligarhilor ruşi corupţi" şi a tuturor celor care ar încălca sancţiunile adoptate de către Washington împotriva Moscovei.

Această celulă creată intervine după discursul despre Starea Uniunii în care Joe Biden îi avertizase pe miliardarii ruşi că respectiva entitate "le va găsi şi confisca iahturile, apartamentele luxoase şi avioanele private".

"Vă vom găsi bunurile voastre, achiziţionate pe cale necinstită", a transmis atunci preşedintele american.

La începutul lunii aprilie, un iaht aparţinând unui oligarh apropiat de Vladimir Putin a fost confiscat în Spania, la cererea SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.