Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiţiei s-a răzgândit, după ce a instigat la nerespectarea deciziilor CCR: NU instanţele trebuie să 'rezolve' chestiunea SIIJ

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Stelian Ion

După ce a instigat instanţele naţionale la nerespectarea deciziilor CCR, ministrul Justiţiei revine şi precizează că problema desfiinţării SIIJ nu trebuie rezolvată de instanţe, ci de legiuitor. Stelian Ion se situează însă pe aceeaşi lungime de undă cu procurorul Bogdan Pîrlog (despre care au existat informaţii la începutul anului că ar urma să devină consilierul ministrului) în privinţa riscului de infringement din cauza felului în care CCR a interpretat hotărârea CJUE pe tema MCV.

"În urma acestei decizii a CCR, este foarte posibil să se nască posibilitatea din partea Comisiei Europene de a se iniţia o procedură de infringement pentru încălcarea dreptului UE. Deci, lucrul acesta s-a întâmplat înţelegem zilele trecute faţă de o decizie a Curţii Constituţionale a Germaniei s-a iniţiat o astfel de procedură. Există informaţii în acest sens.

E foarte posibil să se întâmple aceasta şi în cazul României, aşa încât e foarte important să ne respectăm ca ţară angajamentele pe care ni le-am asumat de bună voie, e foarte important să respectăm prevalenţa dreptului european faţă de cel naţional şi să nu considerăm prin aceasta că e vorba despre o renunţare la suveranitate. Dimpotrivă, este o expresie a suveranităţii, noi înşine am considerat că e corect să facem acest lucru în momentul în care am aderat la UE. Deci asta este o posibilitate.

În orice caz, NU din partea instanţelor judecătoreşti trebuie să aşteptăm rezolvări pe nişte chestiuni care îşi au sorgintea în nişte decizii politice din perioada 2017-2018. Acum noi avem posibilitatea, şi asta facem, trebuie să corectăm legile care atunci au încurcat foarte mult lucrurile. Şi, uitaţi, e foarte uşor să arunci în apă un bolovan, e mai greu să îl scoţi de acolo, dar ne-am asumat sarcina de a repara legile şi asta facem foarte hotărât", a fost declarat Stelian Ion, potrivit epochtimes-romania.com.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, ajunsese săptămâna trecută să instige instanţele să nu respecte deciziile CCR în privinţa SIIJ. Deşi judecătorii CCR au stabilit clar marţi, 8 iunie, că nu instanţele de rând au competenţa de a aplica recomandările MCV prioritar faţă de legislaţia naţională, ministrul Justiţiei afirmă că vor mai exista şi alte hotărâri precum cea de luni de la Curtea de Apel Piteşti, nesocotind ordinea constituţioonală. Detalii AICI!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.