Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco: Legea PSRM-ȘOR privind confiscarea averilor ar fi produs implicații grave

cotidianul.md
sergiu litvinenco

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că legea PSRM-ȘOR privind confiscarea averilor ar fi produs implicații grave în dosarele care se aflau pe rol.

Într-un interviu pentru Zdg.md, Litvinenco a menționat că dacă o lege penală este în vigoare măcar 5 minute, automat ea produce efecte juridice definitive, transmite Știri.md.

"Dacă ne referim la legea care au votat-o ei atunci, PSRM și Partidul ȘOR, ea nu era pentru a simplifica sau pentru a accelera procesul de confiscare a averilor.

Dimpotrivă, era o lege prin care se introduceau mai multe termene de prescripție, mai mici decât sunt în prezent, și, întâmplător sau nu, unii, inclusiv deputați care aveau pe rol dosare legate de imposibilitatea justificării unor bunuri și averi obținute în timpul mandatelor, ar fi fost absolviți de răspundere. Imediat după ce legea a fost votată în lectura a doua, am făcut acea sesizare la CC.

Am reușit să obțin suspendarea, pentru că, dacă legea ar fi produs efecte, chiar și o zi, ar fi apărut implicații grave în dosarele care se aflau pe rol. Dacă o lege penală este în vigoare măcar 5 minute, automat ea produce efecte juridice definitive, iar ulterior nu mai poți reveni la ea.

Atunci am reușit să suspend acea lege. Cred că, în septembrie, CC va examina sesizarea și va lua o decizie. Din 2016, avem ANI. S-a preluat în totalitate modelul Agenției de Integritate din România, dar vedem, din păcate, că până acum nu avem niciun caz de confiscare a averilor.

Funcționarii, judecătorii, procurorii care au averi ce depășesc de sute de ori veniturile oficiale declarate sunt foarte mulți, dar nu avem cazuri definitive de confiscare a averilor. Vom face reforma astfel, încât corupții care au avut salarii, dar în același timp au obținut averi de sute de mii de ori mai mari decât veniturile oficiale, să fie sancționați", a declarat Litvinenco.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.