DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministrul Leş a subliniat importanţa asigurării accesului la finanţare a industriilor de apărare

Gabriel Les

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a participat joi la reuniunea Consiliului Afaceri Externe în format al miniştrilor apărării din statele membre UE, de la Bruxelles, ocazie cu care oficialul român a reconfirmat angajamentele în direcţia consolidării cooperării la nivel european în domeniul securităţii şi apărării, de o manieră pragmatică, inclusivă şi în complementaritate cu NATO.

Potrivit MApN, reuniunea Consiliului Afaceri Externe s-a desfăşurat în perspectiva pregătirii Raportului de implementare a Strategiei Globale a UE în domeniul securităţii ce va fi prezentat de către înaltul reprezentant, Federica Mogherini, în cadrul Consiliului European din luna iunie. În domeniul implementării Strategiei Globale, a fost analizat progresul cu privire la cooperarea structurată permanentă, revizuirea anuală coordonată a apărării, Grupurile tactice de luptă ale UE, precum şi abordarea strategică a cooperării în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comune cu statele partenere.

De asemenea, Comisia Europeană a prezentat ultimele evoluţii privind Planul european de acţiune în domeniul apărării şi Fondul european pentru apărare. "Ministrul român al Apărării Naţionale a reconfirmat angajamentele în direcţia consolidării cooperării la nivel european în domeniul securităţii şi apărării, de o manieră pragmatică, inclusivă şi în complementaritate cu NATO. A salutat progresele înregistrate în direcţia constituirii Capacităţii Militare de Planificare şi Conducere, ca un pas important în dezvoltarea mecanismelor de planificare civil-militare la nivel UE. Legat de iniţiativa Comisiei de creare a unui Fond european pentru apărare, ministrul Leş a subliniat importanţa asigurării accesului la finanţare a industriilor de apărare din statele membre, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii", precizează MApN, într-un comunicat transmis Agerpres.

Miniştrii au discutat şi despre evoluţiile recente în domeniul cooperării NATO - UE şi despre stadiul implementării Declaraţiei Comune de la Varşovia, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Cu acest prilej, a fost evidenţiată importanţa şi relevanţa legăturii transatlantice în actualul context complex de securitate.

Totodată, miniştrii Apărării au salutat înfiinţarea Centrului de Excelenţă în domeniul ameninţărilor hibride din Finlanda. Ministrul Gabriel Leş a participat şi la reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare, prilej cu care au fost abordate priorităţile şi obiectivele pe termen lung ale Agenţiei, precum şi rolul acesteia în procesul de implementare a Strategiei globale a UE pe dimensiunea de securitate. Ministrul român a subliniat importanţa EDA în contextul eforturilor de consolidare a PSAC, pe direcţiile importante de implementare a Strategiei Globale.

În marja acestor reuniuni, Gabriel Leş a participat şi la un dejun comun cu miniştrii Afacerilor Interne, dedicat temei combaterii terorismului, cu accent pe legătura dintre dimensiunea internă şi externă a securităţii europene, creşterea cooperării între misiunile PSAC şi agenţiile UE, precum şi partajarea informaţiilor între misiunile PSAC şi agenţiile specializate în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.