Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Lucian Bode dă asigurări, interviu pentru presa spaniolă: România garantează securitatea a 2.070 de kilometri de frontiera externă a Uniunii Europene

Inquam Photos / George Calin
lucian bode

Ministrul român de Interne, Lucian Bode a declarat într-un interviu acordat EFE, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Spania, că obiectivul primordial al României este intrarea în spaţiul Schengen, după ce a petrecut mai bine de unsprezece ani respectând cerinţele impuse, suferind „pierderi incomensurabile” din cauza indeciziei şi vetourile diferitelor ţări ale UE. El a arătat că România garantează securitatea a 2.070 de kilometri de frontiera externă a Uniunii Europene şi se ocupă de fluxul de migranţi ucraineni, precizând că 2,4 milioane de persoane care au trecut graniţa cu România fugind din Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.

”România este un furnizor de securitate la nivelul Uniunii Europene, care respectă obligaţiile de a fi stat membru, dar din păcate nu beneficiază de drepturile de apartenenţă la spaţiul Schengen”, care stabileşte libera circulaţie a persoanelor între 26 de ţări europene, a subliniat ministrul în interviul acordat presei spaniole.

Aderarea României la acest spaţiu, împreună cu situaţia comunităţii româneşti din Spania, a fost una dintre principalele probleme pe care le-a abordat Bode în cadrul întâlnirilor pe care le-a susţinut joi cu omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska, şi cu reprezentanţii Garzii Civile şi Poliţiei Naţionale Spaniole, mai transmite EFE.

Alte subiecte discutate au fost colaborarea comună în eradicarea mafiilor ce fac trafic de persoane şi solicitarea ca legislaţia să permită dubla naţionalitate româno-spaniolă, potrivit ministrului român.

Şeful Ministerului de Interne a scos în evidenţă operaţiunile ce s-au desfăşurat în comun, prin schimb de informaţii, echipe şi mijloace, ce au permis destructuratea unor reţele de trafic ilegal de persoane, droguri şi vehicule.

„Această colaborare trebuie să continue”, a spus Bode, care a subliniat că aceste tipuri de infracţiuni necesită un răspuns comun şi că se lucrează deja la prevenirea şi combaterea acestor reţele.

În ceea ce priveşte frontierele sale, România garantează securitatea a 2.070 de kilometri de frontiera externă a Uniunii Europene, a indicat ministrul român, pe lângă faptul că se ocupă de fluxul de migranţi ucraineni.

Bode a făcut bilanţul celor 2,4 milioane de persoane care au trecut graniţa cu România fugind din Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, dintre care 80.000 au rămas în ţară, jumătate dintre ei fiind minori. ”Au trecut milioane de ucraineni şi vă asigur că niciun cetăţean nu a trecut graniţa fără a fi identificat, fapt care demonstrează siguranţă atât pentru români, cât şi pentru ceilalţi cetăţeni europeni”, a spus Bode în interviu.

Din cauza războiului de pe pământ european şi a valului de migranţi pe care România a început să-l primească din ţări precum Afganistan, Turcia sau Siria, agenţii Agenţiei Europene pentru Paza de Frontieră şi Coastă (Frontex) şi-au sporit prezenţa la frontierele româneşti, în special pe flancul de nord şi nord-est, în zonele limitrofe cu Ucraina şi Moldova. Tocmai acestei ultime ţări, care doreşte să intre în Uniunea Europeană, Bode şi-a arătat din nou sprijinul şi dorinţa de a face parte din ceea ce el a numit „familia UE”, pe lângă faptul că protejează Moldova de vulnerabilităţile la care este expusă, cum ar fi dependenta in proportie de 95% de importurile de gaze rusesti, mai transmite EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.